ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΧΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

Οξύτατη επίθεση στους τραπεζίτες και το ΤΧΣ  εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι «μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας  θα ανατραπούν όλες οι αποφάσεις και οι νόμοι που οδηγούν στο χάρισμα δημόσιας περιουσίας στους μεγαλομετόχους.
Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής αναφέρει ότι η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τις 4 συστημικές τράπεζες για την κάλυψη των νέων κεφαλαιακών αναγκών, που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των stress tests, έχουν κύριο σκοπό αφενός να απαγκιστρωθούν από τον βασικό τους μέτοχο, που είναι το ΤΧΣ (δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο), και αφετέρου να μειώσουν τα ποσά, που πρέπει να καταβάλουν οι τραπεζίτες για να καλύψουν τις ζημιές των τραπεζών τους. Προξενεί έκπληξη το γεγονός, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι «εν έτει 2014 συζητούνται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών χωρίς να έχει κατατεθεί ένα σαφές σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρόβλημα το οποίο συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες».

Τα ΔΣ των συστημικών τραπεζών, στα οποία συμμετέχουν οι επίτροποι του ΤΧΣ, ως βασικού μετόχου, αποφασίζουν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με αποκλεισμό του ΤΧΣ από τα δικαιώματα προτίμησης. Για το λόγο, υπογραμμίζει, αυτό τα μέλη του ΤΧΣ ζητούν άμεσα νομοθετική κάλυψη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, που συνιστά η άμεση καταγραφή ζημιάς (dilution) της περιουσίας του ΤΧΣ με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που ήδη ετοιμάζεται.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ΑΜΚ που ανακοινώθηκαν «επιδιώκεται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πλήρη απομείωση του ποσοστού αυτού, σε επίπεδα, που δεν θα έχουν στρατηγική σημασία και έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους.
Είναι εύλογο να επιδιώκουν την προσέλκυση ξένων επενδυτών, γιατί έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να επιστρέψουν αυτά που τους δόθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών τους, δηλαδή τα οφειλόμενα στους Έλληνες φορολογούμενους».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει η ανακοίνωση, οι τράπεζες που χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τεθούν άμεσα υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο.

SHARE