ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Σαρωτικές αλλαγές – Ποια κόβονται, ποια γλιτώνουν

perikopesΑναδιάρθρωση του τοπίου προνοιακών επιδομάτων φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, το δίλημμα που αντιμετωπίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με το αν θα προστατευτούν μόνο τα επιδόματα των ιδιαίτερα χαμηλών εισοδημάτων ή αν θα απλωθεί δίχτυ προστασίας και για επιδόματα που χορηγούνται στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αναδεικνύεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ως το πιο δύσκολο θέμα στη διαπραγμάτευση. Για την κάλυψή του απαιτείται η εξασφάλιση κονδυλίων 760 εκατ. ευρώ ετησίως που θα προκύψουν – ελλείψει άλλων πόρων χρηματοδότησης – από περικοπές στα επιδόματα.

Το κυβερνητικό επιτελείο κάνει λόγο για εξορθολογισμό του προνοιακού τοπίου και διακρίνει τα επιδόματα που δίνονται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες σε τρεις κατηγορίες. Είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εξαθλιωμένες οικονομικά ομάδες (12 εκατ. ευρώ) και τα οποία ως φαίνεται θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ύψους 200 ευρώ μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι ΚΕΑ θα δικαιούνται όσοι δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 380 ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία επιδομάτων φαίνεται ότι θα υποστεί το μεγαλύτερο ψαλίδισμα. Η εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζει η κυβέρνηση από τις περικοπές στα επιδόματα αυτά διαμορφώνεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επιδόματα όπως το θέρμανσης (100 εκατ. ευρώ) ή το επίδομα σε οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη (30 εκατ. ευρώ) αλλά και σειρά άλλων επιδομάτων τα οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα δίνονται πλέον σε πιο περιορισμένο αριθμό κοινωνικών ομάδων και με πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Τα επιδόματα που φαίνεται ότι δεν θα θιγούν είναι τα οικογενειακά και αναπηρικά, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Επομένως, όπως εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή, δεν θα περικοπούν για παράδειγμα τα επιδόματα που χορηγούνται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Κατά τα άλλα, πολλά για την τύχη των επιδομάτων φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο υπουργός που θα κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές από τις 14 Νοεμβρίου και μετά…