Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα …αλλά όχι σήμερα – Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

[upd] Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, με τα «μέτωπα» που παραμένουν ανοιχτά να αφορούν σε τέσσερα υπουργεία.

Οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας συνεχίζονται. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και απόψε.

«Θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα “κλείσουμε” σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου,  λίγο πριν από τον νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα,  στο υπουργείο Οικονομικών.

Η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έγινε προκειμένου να αξιολογηθούν τα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, καθώς το οικονομικό επιτελείο συναντάται εκ νέου με τους εκπροσώπους των δανειστών με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις μαραθώνιες χθεσινές διαβουλεύσεις, τα κύρια ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης δεν έκλεισαν.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

 

Στις 5.00 τα ξημερώματα, κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν ότι…διαφωνούν!

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ – ΓΑΛΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ

Η κυβέρνηση δεν  υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί, δίνει μάχη για το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να διανείμει προεκλογικά, ενώ οι δανειστές επιμένουν «μέχρι τελικής πτώσεως», κυρίως στα θέματα που «καίνε» ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και για αυτό ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των τριετιών, νέο κύμα απολύσεων στο δημόσιο το 2015 και ανατροπές σε γάλα και φαρμακεία βάσει των συστάσεων του ΟΟΣΑ.

Μετά το μεσημέρι αναμένεται και νέος γύρος συσκέψεων του Γιάννη Στουρνάρα με την ομάδα Τόμσεν. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με την συμφωνία στο χέρι.
Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια καθυστερήσεων  για να προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων (συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Τον Μάιο λήγουν τόκοι και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 9,8 δισ. ευρώ, και υπάρχουν και οι ευρωεκλογές…

ΒΡΑΔΙ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Κυβέρνηση και Τρόικα πάνε …να το ξημερώσουν! Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το ίδιο και οι διαφωνίες. Στις 17.00  έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της Τρόικας και ξεκίνησαν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων ξεκινώντας με τον Γιάννη Στουρνάρα. Λίγο μετά τις 19:00 στο γραφείο μπήκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα επιμένει  να βάλει στο κείμενο της συμφωνίας συγκεκριμένο αριθμό σαν στόχο απολύσεων και για το 2015. (πληροφορίες μιλούσαν για 2.000 για το α΄τρίμηνο του 2015).  Όπως έλεγε πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «είδαμε τις προτάσεις τους, μένουν αμετακίνητοι στις δικές τους, το ίδιο και εμείς στις δικές μας».

Απλωμένος στο τραπέζι ο …τραχανάς. Κυβέρνηση και Τρόικα προσπαθούν και σήμερα Κυριακή να βρουν “χρυσές τομές” στις διαφωνίες που ακόμα υπάρχουν πάνω σε βασικά θέματα για την επίτευξη συμφωνίας.Είναι σαφές ότι δεδομένων των διαφωνιών, όλα θα πάνε για την τελική συμφωνία σε επίπεδο Στουρνάρα ή και του Πρωθυπουργού.

Δύο είναι τα μεγάλα θέματα:

1. Το πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα και πόσο από το πλεόνασμα θα μοιραστεί. Η κυβέρνηση επιμένει στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και η τρόικα θέλει διανομή μεν, αλλά “με αναπτυξιακό χαρακτήρα” και όχι σε συγκεκριμένες ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι…). Διαφωνία μεγάλη και στο πόσα θα μοιραστούν. Η τρόικα δέχεται περί τα 500 εκατομμύρια, προκειμένου να υπάρξουν «μαξιλάρια» για πιθανές αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2014.

2.  Οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα θέλει συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων και για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση  το συντομότερο δυνατόν. Θέλουμε να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης συμπληρώνοντας ότι το  νομοθέτημα «είναι έτοιμο κατά 99,9%». Προσέθεσε δε ότι «μπορεί να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοθετήματα».

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, η Eurobank θα μπορεί να προχωρήσει μέσα σε εννέα ημέρες σε Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει την ΑΜΚ. Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια ήταν το ΤΧΣ να συμμετέχει με ένα ποσό στην ΑΜΚ προκειμένου να διατηρήσει τη συμμετοχή του πάνω από το 50% και να μην υποστεί μεγάλο dilution.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΜΟΥΝΙΑ

Ο  Γ. Στουρνάρας πήρε επιστολή από τον Αλμούνια που επισήμαινε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες για την κρατική βοήθεια στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η DGcom ζητά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, όμως τη δίκαιη τιμή θα την ορίσει η κυβέρνηση. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.

ΤΡΟΙΚΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ  – ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο, η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι δεύτεροι εμμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που όμως απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικό στέλεχος παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση για πρόσθετες απολύσεις το επόμενο έτος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση». «Εμείς, ως υπουργείο», πρόσθεσε, «έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%».

«Παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου», δήλωσε άλλος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είμαστε σε ένα σημείο όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

ΤΡΟΙΚΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι επιμένουν στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ θα παραμείνει ο θεσμός των τριετιών, και οι αλλαγές θα  υπάρξουν στοχευμένα σε κατηγορίες εργαζομένων. Ετσι, για παράδειγμα θα μπορούσαν να μην ισχύσουν για μακροχρόνια άνεργους, ώστε να υπάρξει και κίνητρο για την πρόσληψή τους.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (μείωση 2,9% στις εργοδοτικές και 1% στις εισφορές των εργαζομένων το καλοκαίρι φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση.

ΤΡΟΙΚΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών για το κορυφαίο θέμα του πακέτου στήριξης της βαριάς βιομηχανίας.

Σε αυτό, εκτός από τα μέτρα ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, περιλαμβάνονται και οι μειώσεις που αποφάσισε η ΓΣ της ΔΕΗ για τη βαριά βιομηχανία, αλλά και οι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΠΑ.

Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά, το χωροταξικό και το  κτηματολόγιο.

ΤΡΟΙΚΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σήμερα εξετάζεται ξανά το θέμα των μεταρρυθμίσεων ΟΟΣΑ. Παραμένουν αρκετά ανοικτά θέματα, όπως το γάλα, τα βιβλία αλλά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Μέχρι στιγμής πάντως λιγότερο από το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά ως έχουν. Για τις υπόλοιπες, είπε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για αυτό τον λόγο «αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες είτε να προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τα παραδείγματα άλλων χωρών».

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν εκ νέου θέμα για τις εμπορικές μισθώσεις, για τις οποίες η πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής.

SHARE