ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Νέα μέτρα με διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό Π. Κοέλιου

 

Νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι των διεθνών πιστωτών της χώρας, εξήγγειλε το βράδυ της Μ. Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη, η αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, είναι μεταξύ των νέων μέτρων που ενδέχεται να απορριφθούν ως αντισυνταγματικά.

Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δις ευρώ —από το συνολικό πακέτοτου 2013 των 5 δις— αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.

Με τις νέες περικοπές, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος, στο 4,0% το 2014 και εντέλει στο 2,5% το 2015, κάτω δηλαδή από το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ.
Το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα υπόκειται στην έγκριση της Τρόικας, η οποία χορήγησε στη Λισαβόνα ένα δάνειο 78 δις ευρώ πριν από δύο χρόνια. Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% φέτος και να αναπτυχθεί 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
«Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για να διορθώσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», είπε ο Κοέλιου. «Ο δρόμος πρέπει να περάσει από την διαρθρωτική μείωση των δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση του Κοέλιου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 4,7 δις ευρώ την περίοδο 2014-2016.
Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% φέτος και να αναπτυχθεί 0,6%, η ίδια δηλαδή με εκείνη που είχε διατυπωθεί στο πλαίσιο της επιθεώρησης της τρόικας τον Μάρτιο, ωστόσο στις προβλέψεις γίνεται λόγος για κινδύνους λόγω των νέων μέτρων και της εύθραυστης οικονομικής προοπτικής της ΕΕ.

Βάσει του προγράμματος, η Πορτογαλία καλείται να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος από 6,4% πέρυσι, κατόπιν στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015. Οι διεθνείς δανειστές της Λισαβόνας χαλάρωσαν το χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο, δοθείσης της βαθύτερης του αναμενομένου ύφεσης, που πλέον διαρκεί τρία χρόνια.
Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 1,9% φέτος και ανάπτυξη 0,8% το 2014.

Οι αντιτιθέμενοι στην κυβερνητική πολιτική λένε ότι οι πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί ήδη προκάλεσαν την ύφεση κι οδήγησαν την ανεργία σε επίπεδο-ρεκόρ, που ξεπερνάει το 17%.

Οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν στην μείωση του κόστους δανεισμού της Λισαβόνας. Οι αποδόσεις των ομολόγων της συνέχισαν να μειώνονται σήμερα, με το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου να μειώνεται στο 5,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010. Εν μέρει όμως, αναλυτές απέδιδαν την εξέλιξη αυτή στην απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,50%.

Η Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, πρώην υποψήφια πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κοέλιου, επιτέθηκε στην πολιτική αυτή, που «επιβλήθηκε» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, λέγοντας πως οδήγησε τη χώρα σε «μια αληθινή καταστροφή».

SHARE