ΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΘΑ ΠΕΙ ΤΟ “ΝΑΙ” Η ΤΡΟΪΚΑ;

Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που θα είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να συζητηθεί στη συνάντηση στο Παρίσι με την τρόικα.

Τις «διορθώσεις» στην οικονομική πολιτική θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στις 30 Αυγούστου και λίγες ημέρες μετά ο Γκ. Χαρδούβελης στους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με το Έθνος, με βασικό στόχο την προώθηση -άμεσα- διορθωτικών αλλαγών στο πεδίο της φορολογίας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο επαφών και διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης σε κανένα τομέα. Ωστόσο, οι επαφές Σαμαρά – Γιούνκερ έχουν στόχο να ασκηθεί πολιτική πίεση ώστε να αναγνωριστούν τα οφέλη για την οικονομία και την κυβέρνηση από τις προωθούμενες φοροελαφρύνσεις.

Οι ανακοινώσεις των φοροελαφρύνσεων στους πολίτες ενδεχομένως να γίνουν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα αφορούν:

1. Στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 30% έως 50%. Η εισπρακτική αποτυχία της εξίσωσης του φόρου οδηγεί σε γενναίες μειώσεις που μπορούν να ρίξουν τις τιμές και να αυξήσουν την αγορά πετρελαίου το φετινό χειμώνα ώστε να μην «παγώσουν» χιλιάδες πολυκατοικίες. Ο φόρος αυτός μπορεί να μειωθεί πριν την έναρξη χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο

2. Προωθείται μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων ως προς τον ανώτατο συντελεστή, μια μείωση που θα φέρει το φόρο από το 42% στο 33%. Ενδεχομένως η μείωση να ξεκινήσει από το νέο φορολογικό έτος.

3. Ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% με στόχο τη μείωση στο 15%. Κι αυτό το μέτρο θα αφορά το 2015.

4. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέφτει και η μείωση της έκτακτης εισφοράς για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50% με τους συντελεστές να είναι σήμερα από 1% ως και 4% ανάλογα με το εισόδημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά ή τουλάχιστον να μην πληρώνουν τα χαμηλά εισοδήματα. Πιθανότατα τη μείωση αυτή στο φόρο να τη δουν οι φορολογούμενοι με την εκκαθάριση του επόμενου καλοκαιριού

5. Η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και ει δυνατόν η διεύρυνση των προϊόντων που θα υπάγονται στο καθεστώς αυτό.

6. Η επέκταση του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ δημοσίου και πολιτών και πέραν του ΦΠΑ. Ενα μέτρο που μπορεί να ισχύσει άμεσα.

7. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες χωρίς εισόδημα την τελευταία τριετία. Το τέλος σήμερα φτάνει τα 650 ευρώ το χρόνο. Κι αυτό το μέτρο θα μπορεί να ισχύσει από του χρόνου.

SHARE