ΠΑΣΟΚ: Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της, υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, η κ. Γεννηματά είπε πως «δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις» και εκτίμησε ότι ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις αλλά τόνισε πως είναι ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί.

Η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή, συμπλήρωσε.

Τέλος η κ. Γεννηματά ανέφερε πως το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τη διακοίνωση του τότε αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών αειμνήστου Γ.Α. Μαγκάκη στον τότε Γερμανό υφυπουργό εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν δυο περίπου χρόνια.

Οι ενέργειες αυτές, συνέχισε, ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διαβιβάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες», κατέληξε.

SHARE