ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο για έξοδο από την κρίση

«Σημαντικές πρωτοβουλίες για την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση», ετοιμάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ. Αυτές, κατά τις ίδιες πηγές, αφορούν πρώτιστα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα προετοιμάσουν και τη «μεγάλη “πολιτική” διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους που είναι θεμελιώδους σημασίας για την επάνοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή “κανονικότητα”». Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τονίζουν ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι καταρχάς μια ουσιαστική, συνολικού χαρακτήρα, συζήτηση με τους εταίρους που θα ξεκινά από την αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας και των θυσιών των πολιτών, ώστε να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για διορθώσεις σε άδικες ή ατελέσφορες ρυθμίσεις.

Η πρώτη φάση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού, υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει από το τρίπτυχο «αλλαγή τρόπου επαφής με την τρόικα, επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους,απεγκλωβισμός από το ΔΝΤ και άρα από την τρόικα», όπως αυτό το είχε παρουσιάσει αναλυτικά ο πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία του (30/7) στους Τομείς Πολιτικής και Δράσης του Κινήματος.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος στη συγκεκριμένη ομιλία του υπενθύμισε ότι είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reuters, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όσο ήταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι «το ελληνικό χρέος με την αναδιάρθρωσή του έχει καταστεί απολύτως βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο» και ότι «θα γίνουν, μόλις πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, οι αναγκαίες παραμετρικές αλλαγές, που σημαίνουν στην πραγματικότητα νέο κούρεμα».

«Στην ουσία το δίλημμα δεν είναι κούρεμα ή μη κούρεμα, είναι πώς εμφανίζονται τα πράγματα: εάν θα τα εμφανίσεις με ένα τρόπο δήθεν επιθετικό, λαϊκιστικό, δήθεν ριζοσπαστικό, που σε φέρνει αντιμέτωπο με όλη την Ευρώπη, με όλες τις χώρες, με όλα τα Κοινοβούλια και με όλες τις αγορές ή αν θα τα εμφανίσεις με ένα τρόπο οργανωμένο, συγκροτημένο, ήπιο, υπεύθυνο, που θα υποστηριχθεί από όλους εκείνους που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στα κράτη-μέλη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους μηχανισμούς τους διεθνείς που παίζουν καθοριστικό ρόλο», είχε σημειώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρώσει: «Έτσι θα γίνει».

Επίσης, είχε πει στη συνέχεια από το βράδυ των εκλογών ότι «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της επαφής μας με την τρόικα», ότι «η τρόικα πρέπει να σταματήσει τη συνεχή, τη διαρκή και έντονη παρουσία της στην Αθήνα, την παρουσία της σε όλα τα υπουργεία, σε όλες τις υπηρεσίες», ότι «πρέπει να αλλάξει το σκηνικό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο συμβολισμός», αλλά είναι μια ολόκληρη αντίληψη, μια ολόκληρη νοοτροπία που συνδέεται με «την αλλαγή της σελίδας, και συνιστά εκδήλωση σεβασμού απέναντι στις θυσίες των Ελλήνων και στα επιτεύγματά μας τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά», προσθέτοντας ότι «και αυτό θα γίνει».

Τρίτον, είχε υπενθυμίσει ότι «η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με εντυπωσιακά καλούς όρους, με επιτόκιο το οποίο είναι απολύτως συγκρίσιμο με το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζει το ΔΝΤ, τα μικρά επιτόκια αυτά που μας επιτρέπουν να έχουμε ένα χαμηλό χρέος τώρα» και είχε αναφερθεί εν συνεχεία στο παράδειγμα της Ιρλανδίας που «επιχειρεί να πληρώσει προκαταβολικά και ταχύτερα τις οφειλές της στο ΔΝΤπροκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία του και να επανέλθει στην κανονικότητα μιας χώρας για την οποία δεν υπάρχει τρόικα, δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά υπάρχουν μόνο οι ευρωπαϊκές διαδικασίες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». «Σημειώστε το κι αυτό», συμπλήρωσε.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος θέτει εδώ και πολύ καιρό το θέμα της θεσμικής φύσης της τρόικας και της παρουσίας της στην Αθήνα.

Ακόμα, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ιδιαίτερα αναφορές του κ. Βενιζέλου ότι «υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος -και τώρα είμαστε λίγο πριν από το πραγματικό τέλος αυτής της στρατηγικής», ότι «όταν το ΠΑΣΟΚ, όταν η Παράταξη λέει, απευθυνόμενη σε φίλους και εχθρούς, ότι “δεν έχουμε στρατηγική αμφιταλάντευση”, το εννοεί» και πως «η χώρα αλλάζει φάση».

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι καταρχάς μια ουσιαστική, συνολικού χαρακτήρα, συζήτηση με τους εταίρους και δανειστές, που θα ξεκινά από την αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας και των θυσιών των πολιτών, ώστε να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για διορθώσεις σε άδικες ή ατελέσφορες ρυθμίσεις (π.χ. μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, νέα ρύθμιση με 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, φορολογικές ελαφρύνσεις /διορθώσεις με ίδιο ή και καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς αγκυλώσεις και αδικίες). Χαρακτηρίζουν δε ως «ευνόητο» ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές προσεγγίσεις που οδηγούν σε νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό (όρια ηλικίας, συντάξεις) ή δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει τις προτάσεις του για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης στα τέλη Αυγούστου, όπου θα συζητηθούν και όλες οι πολιτικές που οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

SHARE