ΠΑΣΟΚ: Λεφτά δεν υπάρχουν – Χρωστάει και …της Μιχαλούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία των ελεγκτικών εταιρειών

Η ηγεσία Παπανδρέου «κατάφερε» να παραδώσει εντελώς άδεια τα ταμεία του κόμματος και να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δυσάρεστη θέση να χρωστά τεράστια ποσά όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε πλήθος κόσμου: από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες των κτιρίων που ενοικιάζει το ΠΑΣΟΚ έως προμηθευτές κάθε λογής, που τρέχουν στην Ιπποκράτους καθημερινά μήπως και περισώσουν κάτι.

Εάν όντως αληθεύουν οι πληροφορίες για τα ευρήματα των ελέγχων, το κόμμα ίσως βρεθεί εκτεθειμένο και στις δικαστικές αρχές. Κι αυτό διότι σημαντικό μέρος των ποσών οι αρμόδιοι το διέθεταν χωρίς καν ή με πλημμελή παραστατικά. Είναι δε σε τέτοιο βαθμό αποκαρδιωτική η κατάσταση και τόσα τα σημεία και τέρατα που εντοπίστηκαν, ώστε οι έξι εταιρείες που ανέλαβαν τον έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκαν κάποια στιγμή στην ηγεσία του κόμματος να μην εκδώσουν καν επίσημο πόρισμα (!), αλλά να περιοριστούν σε ένα γενικόλογο ενημερωτικό σημείωμα, πράγμα που δεν έγινε βεβαίως δεκτό. Από όσα κατάφεραν τελικά να βρουν και να διασταυρώσουν οι ελεγκτές, προκύπτει μαύρη τρύπα περίπου 115 εκατ. ευρώ, για την οποία η σημερινή ηγεσία σηκώνει τα χέρια ψηλά και καλεί την προηγούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε στις αρχές του 2004 ένα κόμμα σε μάλλον μέτρια,
αλλά όχι οικτρή οικονομική κατάσταση. Η ηγεσία του κ. Κώστα Σημίτη είχε αφήσει ένα τραπεζικό χρέος περίπου 12 εκατ. ευρώ και κάποια χρέη σε προμηθευτές, όχι με- γάλου ύψους πάντως. Στην οκταετία έως και το 2011 -ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε από την αρχηγία τον Μάρτιο του 2012- το ΠΑΣΟΚ έλαβε σε τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, λόγω εκλογικών αναμετρήσεων, ένα ποσό που ξεπέρασε τα 140 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το ετήσιο ύψος της επιχορήγησης το τελευταίο διάστημα είχε ήδη φτάσει τα 22,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο και μόνο από τις συνδρομές των μελών σε κορυφαίες διαδικασίες, όπως οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου το 2004 και το 2007, τα ποσά ανήλθαν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, όπως και οι οικονομικές ενισχύσεις από στελέχη, βουλευτές και φίλους του κόμματος, ειδικά πριν από την εκλογική νίκη του 2009
Εφιαλτικά χρέη σε τράπεζες
Οι άνθρωποι του κ. Παπανδρέου, όμως, δεν έμειναν στη διαχείριση αυτών των τεράστιων ποσών. Αρχισαν τον δανεισμό από τις τράπεζες – κατάφεραν να συνάψουν δάνεια με έξι ιδρύματα! Συνολικά εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ έλαβε περί τα 120 εκατ. ευρώ τη συγκεκριμένη οκταετία, όλα με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, δηλαδή με… αέρα κοπανιστό. Ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχανε τα 3/4 της παραδοσιακής εκλογικής του δύναμης, και άρα το ύψος των ενισχύσεων που λάμβανε επί δεκαετίες, θα ήταν αδύνατον να ξεχρεώσει τα δάνεια, ενώ με τον τρόπο που λειτουργούσε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα χρέη θα αυξάνονταν. Παρότι λοιπόν είχε τεράστια ποσά στη διάθεσή της η ηγεσία Παπανδρέου, άφησε μια εφιαλτική οικονομική κατάσταση στο κόμμα στις αρχές του 2012: τραπεζικά χρέη ύψους 116 εκατ. ευρώ, απλήρωτους τους εργαζομένους στο κόμμα για περίπου έναν χρόνο, απλήρωτα ενοίκια και προμηθευτές, με τα συνολικά χρέη αυτών των περιπτώσεων να ξεπερνούν, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, κλειστά γραφεία σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων σε ενοίκια, κοινόχρηστα, ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ κ.λπ.

Τι βρήκαν οι εταιρείες

Τον έλεγχο στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ διενήργησαν οι διεθνούς κύρους εταιρείες Grant Thornton, Ernst & Young, KPMG, Deloitte Touche, PwC Greece και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Ολες σήκωσαν ψηλά τα χέρια βλέποντας το χάος με τις υποτιθέμενες διαδικασίες που ακολουθούσαν οι αρμόδιοι στο ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά. Είναι ενδεικτικό ότι η οικονομική υπηρεσία του Κινήματος είχε δημιουργήσει μία υποτυπώδη φόρμα, ένα περίπου πρόχειρο χαρτί, στο οποίο αναφέρονταν το ποσό και ο παραλήπτης και πέραν αυτών ουδέν. Κάπως έτσι, χωρίς άλλα παραστατικά, διακινήθηκαν τεράστια ποσά – και μάλιστα στο όνομα τριών συνεργατών του κ. Παπανδρέου:
■ Η ιδιαιτέρα του πρώην πρωθυπουργού κυρία Κατερίνα Καλογεροπούλου έλαβε, υπογράφοντας απλώς τη συγκεκριμένη φόρμα, διάφορα ποσά κατά περιόδους συνολικού ύψους 1,411 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία «για ανάγκες γραφείου προέδρου»!
■ Ο κ. Νίκος Αθανασάκης έλαβε συνολικά 800.000 ευρώ – και μάλιστα τα 300.000 από αυτά μόλις έναν μήνα προτού παραδώσει ο κ. Παπανδρέου την αρχηγία στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
■ Ο πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος και υπεύθυνος για τα οικονομικά κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ήταν εκείνος που ενέκρινε τις δαπάνες πάσης φύσεως, συχνά σε «μπακαλόχαρτα».
Οι δύο τελευταίοι έχουν κληθεί επισήμως και με επιστολές από τον νυν διευθυντή του κόμματος κ. Νίκο Σαλαγιάννη να προσκομίσουν παραστατικά ή να επιστρέψουν τα χρήματα ώστε να κλείσει η χρήση των ποσών. Και οι δύο όμως απέφυγαν να απαντήσουν, τηρώντας έτσι αρνητική στάση σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Τεράστιοι είναι και οι μισθοί σε έναν ευρύ κύκλο συνεργατών του κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενοι από ανάλογα υψηλά μπόνους, με τη μορφή εξόδων κίνησης. Ο έλεγχος έδειξε μέση αμοιβή τουλάχιστον 8.000 ευρώ τον μήνα για τους συνεργάτες του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην διευθυντής του κόμματος κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση των ομολόγων, πληρωνόταν κανονικά από το κόμμα έως την τελευταία ημέρα παραμονής του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία. Στα περίεργα καταγράφεται και η περίπτωση ενός γραφίστα Μ. που ελάμβανε επί μήνες έξοδα ταξιδιού (εισιτήρια και ξενοδοχείο) στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν είναι λίγες οι δαπάνες που χρεώθηκαν στο κόμμα για εκδηλώσεις που διαπιστώθηκε ότι δεν έγιναν ποτέ.
Ο έλεγχος έδειξε ευκολία στη διάθεση των χρημάτων και έλλειψη χρηστής διαχείρισης. Υπηρεσίες και υλικά χρυσοπληρώνονταν, την ώρα που στην κανονική αγορά κόστιζαν ακόμα και το 1/5, όπως λένε άνθρωποι που έχουν δει τιμολόγια και δαπάνες. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ πλήρωνε για πάρκινγκ 8.000 ευρώ τον μήνα όταν τις ίδιες θέσεις θα μπορούσε να τις αγοράσει με λιγότερα από τα μισά λεφτά, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο κέντρο της Αθήνας.

Η Lexus και τα ταξίδια

Ειδικά για τα ταξίδια του προέδρου και των συνεργατών του τα ερωτήματα είναι πολλά. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι ενδεικτική η πληθώρα τιμολογίων που έφτασαν στην Ιπποκράτους τον Ιανουάριο του 2010, όταν το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να πληρώσει 622.444 ευρώ. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν πέντε τιμολόγια σε διάστημα μόλις πέντε ημερών: το πρώτο στις 4/1 στο Βελιγράδι (για συναντήσεις με την ηγεσία της Σερβίας) ύψους 132.456 ευρώ, το δεύτερο στις 5/1 στη Μυτιλήνη για τον εορτασμό των Θεοφανείων (ήταν μαζί με τον κ. Νίκο Σηφουνάκη) ύψους 125.789 ευρώ, το τρίτο στις 7/1, ύψους 106.963 ευρώ, το τέταρτο την ίδια ημέρα (!) ύψους 137.896 ευρώ, και το πέμπτο στις 8/1 ύψους 119.340, όλα με την αιτιολογία «μετακινήσεις προέδρου και συνεργατών»!

Στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Παπανδρέ- ου φεύγει για την Ξάνθη, προκειμένου να εγκαινιάσει διάβαση με τη Βουλγαρία, όπου συναντάται με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ δυο μέρες μετά μεταβαίνει στην πυρόπληκτη Ηλεία μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ημοκρατίας κ. ∆ημήτρη Χριστόφια. Ο υπερ- κινητικός Ιανουάριος κλείνει με επίσκεψη του ΓΑΠ στο Στρασβούργο για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει ακόμα και σήμερα τη Lexus του κ. Παπανδρέου, η οποία έχει αγοραστεί με leasing, παρότι ο ίδιος είναι και βουλευτής, καθώς και τις βενζίνες, αφού κάθε μήνα φτάνει σχετικό τιμολόγιο στην Ιπποκράτους!

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε επίσης ότι το συμβόλαιο για την ενοικίαση των κεντρικών γραφεί- ων ανέφερε περισσότερα τετραγωνικά από όσα είναι πραγματικά το κτίριο της Ιπποκράτους, ακριβώς για να δικαιολογηθεί το αρχικό ενοίκιο των 67.000 ευρώ μηνιαίως – έπεσε στα 35.000 ευρώ μετά τις διαπραγματεύσεις προ μηνών. Οι δαπάνες αφορούσαν κάθε είδους εξοπλισμό, προμήθεια και υπηρεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε συμβόλαιο για τη διαχείριση της ιστοσελίδας του κόμματος με εξωτερικό συνεργάτη -παρότι το ΠΑΣΟΚ είχε εκατοντάδες υπαλλήλους- με ένα εξωφρενικό ποσό. Οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου μάλιστα αναγκάστηκαν να κλείσουν την παλιά σελίδα και να φτιάξουν ένα νέο site με την εθελοντική συνεργασία στελεχών του κόμματος ώστε να γλιτώσουν το κόστος. Ανάλογη γαλαντομία επεδείκνυε η προηγούμενη ηγεσία και σε κάθε είδους τεχνολογία, με εκατοντάδες ηλεκτρονικές συσκευές να κυριαρχούν σε όλα τα γραφεία, συχνά χωρίς να υπάρχει κάποια αδήριτη ανάγκη.

«Αγνοούνται» πάνω από 4 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι ελεγκτές, για παράδειγμα, δεν βρήκαν ποτέ πού πήγαν τα 2 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν στις εκλογές για τον πρόεδρο το 2004, καθώς το ένα εκατομμύριο των μελών και φίλων του Κινήματος που υποτίθεται ότι ψήφισαν κατέβαλαν από 2 ευρώ έκαστος. Επίσης, ουδείς γνωρίζει τι συνέβη με τα χιλιάδες ακαθάριστα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, τα οποία μόνο για την περίοδο 2007-2010 υπολογίζονται στα 2,6 εκατ. ευρώ.

Μετακόμιση μέσα στο καλοκαίρι

Μονόδρομο θεωρούν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τη μετακόμιση του ΠΑΣΟΚ σε ένα πιο φτηνό, λειτουργικά και «σεμνό» κτίριο. Μάλιστα εισηγούνται στον πρόεδρο του κόμματος η μετακόμιση να γίνει εντός του καλοκαιριού, ενώ αποκλείουν την επιστροφή στη Χαριλάου Τρικούπη. Ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε προ της έξωσης πέρσι από την Ιπποκράτους λόγω απλήρωτων ενοικίων -οι οφειλές είχαν φτάσει τα 578.000 ευρώ-, ενώ κάποια στιγμή τα χρέη προς τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στη Χ. Τρικούπη είχαν φτάσει τα 100.000 ευρώ!
Υστερα από συμβιβασμούς και την καταβολή κάποιων ενοικίων επήλθε κάποια ηρεμία, όμως είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πληρώνει για τόσο μεγάλα και τόσα πολλά κτίρια – ακόμη και μετά τη μείωση του ενοικίου της Ιπποκράτους περίπου στο μισό, καθώς αρχικά κατέβαλλε 67.000 ευρώ μηνιαίως! Επίσης κτίρια όπως εκείνο των διεθνών σχέσεων στην Πλάκα -με υπεύθυνη την κυρία Πωλίνα Λάμψα- εγκαταλείπονται.

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

SHARE