ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ποιός «ξαφνικός θάνατος» του ΟΑΕΔ; Εδώ λένε ότι θα πουλήσουμε την Ακρόπολη!

[UPD] Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «ξαφνικό θάνατο του ΟΑΕΔ» σχολίασε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Χθες ήταν η μέρα δημιουργίας ειδήσεων. Δεν μπορούμε να διαψεύδουμε συνέχεια. Διαψεύσθηκε χθες», σημείωσε η κ. Βούλτεψη. 

Και πρόσθεσε: «Είχαμε ένα δημοσίευμα Γερμανικής εφημερίδας. Εδώ είχαν πει, ότι θα πουλήσουμε την Ακρόπολη. Αυτό το θέμα διαψεύσθηκε χθες με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο. Να μείνουμε στη διάψευση του Υπουργού γιατί εγώ δεν έχω κάτι άλλο στα χέρια μου».

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κανένα σχέδιο “ξαφνικού θανάτου” του ΟΑΕΔ – Σκόπιμη παραπληροφόρηση το δημοσίευμα

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δηλώνει: «Μόνο ως προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα περί «σχεδίου ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πρόκειται για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός: «Το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ ενισχύεται σημαντικά: αφενός μέσα από τη διαχείριση αυξημένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και αφετέρου μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση των δομών του στους κρίσιμους τομείς της επαγγελματική κατάρτισης και μαθητείας.

Τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς για την πατρίδα μας, εκτός από περίεργο είναι και ύποπτο που κάποιοι προσπαθούν με ανύπαρκτα επικοινωνιακά εφευρήματα να δηλητηριάζουν την Κοινή Γνώμη».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Επιμένουν τα σενάρια για “λουκέτο” αλα ΕΡΤ στον ΟΑΕΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζουν διάλυση – Απάντηση από το ΠΑΣΟΚ

Επιμένουν τα σενάρια που θέλουν να μπαίνει λουκέτο στον ΟΑΕΔ, στα πρότυπα του σχεδίου που ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το κλείσιμο του Οργανισμού συζητείται στο γραφείο του  υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση εδώ και ένα δίμηνο περίπου με τον υπουργό να παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη διχοτόμηση των δραστηριοτήτων  του ΟΑΕΔ, με την επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές) να περνά στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, και τις πολιτικές απασχόλησης να δίνονται σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο υπουργείο Εργασίας πιστεύουν πως ο ΟΑΕΔ έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Του χρεώνονται  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί στην απόφαση για «λουκέτο» είναι ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών, αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζουν διάλυση

Να απαντήσει άμεσα εάν η κυβέρνηση και η τρόικα προετοιμάζουν τον «ξαφνικό θάνατο», δηλαδή «την κατάτμηση, τη διάλυση, την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ» καλεί τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα εγχώριων και γερμανικών ΜΜΕ, ο κ. Στρατούλης προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ», ζητώντας παράλληλα την αναδιοργάνωση του Οργανισμού με στόχο να μετατραπεί σε έναν πραγματικά δημόσιο, ενιαίο, και αποτελεσματικό φορέα.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση του ΟΑΕΔ και η μεταφορά της επιδότησης ανεργίας, και κατά συνέπεια των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για την ανεργία, στο ΙΚΑ στοχεύει στην αρπαγή τους, για να στηριχθεί η καταρρέουσα λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών οικονομική βάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας».

Επίσης, συνεχίζει ο κ. Στρατούλης, «η μεταφορά και η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων που στηρίζουν τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ιδιώτες εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο ιδιοτελείς στόχους μεγάλων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ

«Η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης» και «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους».

Αυτό επαναλαμβάνει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιό του, με αφορμή και το σημερινό σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Τη θέση αυτή υπογράμμιζε το ΠΑΣΟΚ και με σχόλιο του στις 14 Αυγούστου, «με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ».

Αναλυτικά, στο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ΟΑΕΔ, τονίζεται:

«Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στις 14 Αυγούστου, με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ, ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ότι είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αφορά και στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΠΑΣΟΚ: Δεν πωλείται ο ΟΑΕΔ – Ανυπόστατο το δημοσίευμα της Bild

Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα της Bild που αναφέρεται στον ΟΑΕΔ εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ στην οποία χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ανυπόστατο. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή το δημοσίευμα της Bild  περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ, υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης  είναι η προστασία του δημοσίου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί  αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους.

Το δημοσίευμα είναι απολύτως ανυπόστατο.

SHARE