ΠΑΣΟΚ: Βγήκαν τα μαχαίρια – Γερουλάνος κατά Βενιζέλου, Σκανδαλίδης κατα Παπανδρέου…

Ερχόμενος σε μετωπική κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και φίλος του Γ. Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, με ένα άρθρο του στα “ΝΕΑ”, αφήνει αιχμές για την πολιτική που ακολουθεί το Κίνημα.

«Είναι ώρα να ακολουθήσουμε άλλη πορεία. Πορεία διαλόγου και σύνθεσης. Πορεία που δημιουργεί σχέδιο για τον τόπο και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινήσει μια τέτοια πορεία και αποδείξει ειλικρινή διάθεση για σύνθεση, τότε οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε.

Πρωτίστως όσοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση ή έχουν δημιουργήσει «ομάδες σκέψης» για να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους ώστε να γίνουμε έμπρακτα παραδείγματα της σύνθεσης σε μία κοινωνία που το έχει αποκλειστικά ανάγκη.

Αν δεν το κάνουμε, τότε το βράδυ των εκλογών ενώ εμείς θα αναλύουμε τα ποσοστά μας η κοινωνία θα μας έχει γυρίσει ξανά την πλάτη», αναφέρει μεταξύ άλλων και πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για συντονισμένη κίνηση των πέριξ του Γ. Παπανδρέου συνεργατών, οι οποίοι ετοιμάζονται να χωρίσουν τα πολιτικά …τους τσανάκια από τον Ευ. Βενιζέλο, προετοιμάζοντας την ολική επαναφορά του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές.

Σημειολογική αξία έχει πάντως και ο τίτλος του άρθρου του, κατά τον οποίο …εκφωνεί “Όχι σε προσωπικές ατζέντες”.

Αντιβενιζελικά καρφιά και απο Ραγκούση

Βολές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον Γιάννη Ραγκούση μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί Γ.Παπανδρέου αναφέρει: «Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου εκμεταλλευόμενη τον φόβο της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, προτάσσει συνεχώς το μνημόνιο ως προκάλυψη και ως ‘φύλλο συκής’ για να κρύψει πίσω από αυτό την εκτέλεση συμβολαίων διαπλοκής, κατάφωρης παραβίασης του δημοσίου συμφέροντος καθώς και προκλητικής εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων».

Ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν η κρίση να είναι κρίση για τους πολλούς και «ευκαιρία-αρπαχτής για τους λίγους».

Και καταλήγει: «Στο τέλος του μνημονίου δεν είναι δυνατόν εκατομμύρια ελλήνων πολιτών να είναι χαμένοι και μόνον οι έλληνες κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες της μεταπολίτευσης να είναι κερδισμένοι. Αυτοί δηλαδή που από παροιμιώδη επιχειρηματική ανικανότητα βούλιαξαν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζές τους. Αυτοί δηλαδή στους οποίους, αποκλειστικά, οφείλει την μιντιακή και πολιτική του ισχύ το κατεστημένο που κυβερνά».

Δ. Καρύδης: Ανεύθυνη και ακατανόητη η στάση του Γ. Παπανδρέου

«Ο καθένας είναι μπροστά στις ευθύνες του, χθες δεν υπήρξε ρήγμα μεταξύ Βενιζέλου- Παπανδρέου, αλλά μια πολιτική στάση του κ. Παπανδρέου, την οποία θεωρώ ανεύθυνη και ακατανόητη» δήλωσε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Καρύδης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα» και ερωτηθείς για το μέλλον της σχέσης Βενιζέλου-Παπανδρέου απάντησε: «Δεν ξέρω (αν θα επιδιωχθεί επικοινωνία). Δεν μπορώ να μιλάω για λογαριασμό άλλων. Προφανώς θα γίνουν οι απαραίτητες αποτιμήσεις και αυτό που πιστεύω είναι ότι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών και διαφωνιών, πρυτανεύει πάνω απ’ όλα η ενότητα. Δεν ξέρω -που ήμουν και στη Βουλή- να υπήρξαν προτάσεις διαγραφής του κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως, υπήρξε μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και εξεδόθη αυτή η ανακοίνωση- δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

Για τον Απόστολο Κακλαμάνη ανέφερε ότι «προφανώς και υπάρχει πρόβλημα».

Όπως είπε, ο κ. Κακλαμάνης ήταν στην κοινοβουλευτική ομάδα και μίλησε, αλλά δεν έθεσε τέτοιο θέμα ότι θα καταψηφίσει κάτι.

Σκανδαλίδης κατα Παπανδρέου

Στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό πολιτικό λάθος για έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είναι αρχιτέκτονας μιας πολιτικής, αν έχει τη διαφωνία που έχει με τις τράπεζες και παραμένει και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να θέσει τους προβληματισμούς του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Mega.

Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟ… ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ – ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την καταψήφιση από τον Γιώργο Παπανδρέου του άρθρου του πολυνομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε αυτή χρησιμοποιεί την ίδια φρασεολογία επιστρέφοντας ουσιαστικά τους χαρακτηρισμούς για «υποκρισίες» και «προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» τονίζοντας επίσης ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«H K.O. του ΠαΣοΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠαΣοΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως  τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ δεν έθεσε  ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠαΣοΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης  και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα  προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φανερά εκνευρισμένος, μετέβη στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στην Βουλή και φέρεται να τού είπε «είναι ντροπή σου αυτό που έκανες, δεν με ενημέρωσες καν ούτε ήρθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να πεις τις απόψεις σου. Δεν με έπιασες καν να μου πεις ότι είχες πρόβλημα». Ο κ. Παπανδρέου τον κοιτούσε απορημένος και δεν αντέδρασε.

Ο κ. Βενιζέλος επέπληξε μέσα στην αίθουσα της Βουλής και τον Απόστολο Κακλαμάνη, λέγοντας του ότι κορόιδευε το κόμμα και την κυβέρνηση όταν ακόμα και από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν αρχικά αποφασισμένος να διαγράψει τόσο τον κ. Παπανδρέου όσο και τον κ. Κακλαμάνη, αλλά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις γιατί δεν ήθελε να σημειωθεί πρόβλημα στη δεδηλωμένη.

Τις προηγούμενες ημέρες κίνηση να επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει επί του πολυνομοσχεδίου. Η κίνηση αυτή φέρεται να είχε γίνει με προτροπή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες, θεωρώντας ότι η κύρια αιτία για την πτώση της κυβέρνησής του ήταν οι τράπεζες.

 

SHARE