Ο Φίλιππος νέος βασιλιάς του Βελγίου – Μήνυμα του απελθόντος Αλβέρτου Β’ για τη συνοχή της χώρας

https://i1.wp.com/cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/cnsodagfxf51ebb11a55120.jpg?w=696Ως έβδομος βασιλιάς των Βέλγων ορκίστηκε σήμερα ο Φίλιππος, 53 ετών, γιος του βασιλιά Αλβέρτου Β’ που παραιτήθηκε από το θρόνο.

«Ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους του βελγικού λαού, να διατηρήσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα», είπε ο Φίλιππος στα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, τις τρεις εθνικές γλώσσες, καθώς γινόταν επίσημα σε ηλικία ο νέος αρχηγός του κράτους.

Έπειτα από 20 χρόνια στο θρόνο, ο 79χρονος βασιλιάς Αλβέρτος Β’ υπέγραψε νωρίτερα την πράξη παραίτησης στη μεγάλη αίθουσα του θρόνου στο παλάτι των Βρυξελλών, παρουσία περισσότερων από 200 προσκεκλημένων, των μελών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμοποιημένων σωμάτων.

Στη διάρκεια μιας σύντομης και τελευταίας ομιλίας, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο Αλβέρτος Β’ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στον Φίλιππο. «Φίλιππε, έχεις όλες τις αρετές της καρδιάς και της διάνοιας για να υπηρετήσεις πολύ καλά την πατρίδα μας στα νέα σου καθήκοντα», είπε.

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς που ήταν παρόντες είπε «η τελευταία συμβουλή μου είναι να εργάζεστε αδιάκοπα για τη συνοχή του Βελγίου».

Στη διάρκεια της βασιλείας του ο Αλβέρτος εργάστηκε για την προάσπιση της συνοχής της χώρας όταν η πολιτική διένεξη ανάμεσα σε γαλλόφωνους και φλαμανδούς επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2007 και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010.

SHARE