Ο Τσίπρας σηκώνει το βάρος της διαπραγμάτευσης – Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ

TSIPRAS-MERKELΤο βάρος της διαπραγμάτευσης έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μία ημέρα πριν τις κρίσιμες επαφές Δραγασάκη – Τσακαλώτου με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. 

Η διαπραγμάτευση εισέρχεται στο τελικό της στάδιο και πραγματοποιείται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, μετά την εμπλοκή με τα τεχνικά κλιμάκια.

Εν τω μεταξύ το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στη Φρανκφούρτη, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κινητικότητα της κυβέρνησης συνεχίζεται καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Λαγκάρντ

Εν τω μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία και με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, με φόντο την επιμονή του ΔΝΤ για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στη σκιά του δημοσιεύματος των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ απείλησε  την Ευρώπη – δια στόματος Πόουλ Τόμσεν – ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν συναινέσουν σε διαγραφή του χρέους, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες, το ΔΝΤ θέτει σε νέα βάση τη διαπραγμάτευση των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση και επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα του χρέους.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το ΔΝΤ απειλεί ανοιχτά πλέον τους Ευρωπαίους πως το ίδιο δεν προτίθεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, εάν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη δεν συναινέσουν σε μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Αιτία για τις νέες πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ είναι ο μεγάλος εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος.
Το 50% περίπου της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει από τους δανειστές η Ελλάδα αφορά τη συνεισφορά του ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι, στην κατοχή των οποίων βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους, αρνούνται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

SHARE