Ο ΤΟΜΣΕΝ ΤΙΝΑΞΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΗΠΑ – ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Χωρίς συμφωνία και ο Τόμσεν μας…χαιρέτισε! Επιστρέφει στις ΗΠΑ και φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης δήλωσε σιβυλλικά «ουδέν σχόλιο» για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Τόμσεν θα αντικατασταθεί στις συνομιλίες από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν να μετέχουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Νέο ραντεβού κυβέρνησης – τρόικας  σήμερα το πρωί. Παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα. «Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Απόλυτη συμφωνία δεν θα υπάρξει -όπως δήλωναν στελέχη της κυβέρνησης- αλλά είναι η ώρα των αποφάσεων και για τις δύο πλευρές.

Μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση κρατά άμυνα στις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ο πρωθυπουργός για απολύσεις στο Δημόσιο, εργασιακά και διαρθρωτικές αλλαγές.

 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 1.00 ΤΗ ΝΥΧΤΑ

 

Το κλίμα αναμονής τελικής συμφωνίας ανατράπηκε λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Εκείνη την ώρα, όλη η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και της ΕΕ, βγήκε έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Οι κύριοι Στουρνάρας, Παπασταύρου, Σταϊκούρας, Μαζούχ και Μορς παρέμειναν επί 15 λεπτά στον διάδρομο, αφήνοντας μόνους τους τους κυρίους Πόουλ Τόμσεν και Ουές Μακ Γκρού του ΔΝΤ στο γραφείο του κυρίου Στουρνάρα, πιθανότατα για να συσκεφθούν μόνοι τους ή μέσω τηλεφώνου με την Ουάσιγκτον και την έδρα του Ταμείου.

Ακολούθησε μισή ώρα διαβουλεύσεων στη διάρκεια της οποίας οι πληροφορίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «έδειχναν» πια προς μια (ακόμη) βραδιά δίχως θετική κατάληξη.

Το ερώτημα είναι αν το κλίμα «γύρισε»  με ευθύνη του ΔΝΤ. Είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποιούσαν στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες.

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Στην κυβέρνηση πάντως ευελπιστούν ακόμη ότι και σήμερα μπορεί να πετύχουν συνολική συμφωνία πάνω στις παρακάτω μεγάλες διαφωνίες :

-Κοινωνικό μέρισμα:  άγνωστη παραμένει, ακόμα, η τύχη και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέλει να διανείμει προεκλογικά η κυβέρνηση.Στην κυβέρνηση λένε πως η Τρόικα δεν έχει βάλει συγκεκριμένο νούμερο για το πρωτογενές

-Ομαδικές απολύσεις: η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει να μην αλλάξουν (από τώρα τουλάχιστον) οι όροι για τις ομαδικές απολύσεις.

-Δημόσιο: η Τρόικα επιμένει για δεσμευτικούς στόχους στις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Η κυβέρνηση ζητά να μην μπει πλέον ξανά αριθμητικός στόχος για απολύσεις. Επιμένει και σε αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις στο Δημόσιο.

-Μέτρα ΟΟΣΑ:  Ο όρος «φρέσκο γάλα ημέρας» για το γάλα, φαίνεται να έρχεται πιο κοντά, καθώς οι συζητήσεις προχωρούν θετικά. Επίσης επιδιώκεται να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο από τα φαρμακεία -προσωρινά τουλάχιστον για άλλους τρεις μήνες.

-Φόροι υπέρ τρίτων: εκεί διαφαίνεται ότι η Τρόικα μπορεί να δεχτεί τις ελληνικές θέσεις για το ποιοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν.

 

 

 

 

SHARE