ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Συζητήσεις για ενέργεια και αγωγό φυσικού αερίου

https://i1.wp.com/www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7.jpg?w=696upd:Σε φιλικό και φιλόξενο κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σήμερα το απόγευμα του Αντώνη Σαμαρά με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.

Σκοπός της ολιγόωρης επίσκεψης του πρωθυπουργού ο οποίος επιστρέφει από την Κίνα, ήταν το θέμα του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, συγκαταλέγεται στους μνηστήρες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης συζητήθηκαν τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Σαμαράς επέδωσε στον κ. Αλίγιεφ πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για επίσκεψη στην Αθήνα. Αντίστοιχα ο Αζέρος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε.

Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε γνωρίσει τον πατέρα του σημερινού Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και ιστορικό ηγέτη της χώρας Χεϊντάρ Αλίγιεφ. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Ελληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αζέρος Πρόεδρος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν  έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της χώρας Μπακού, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στην Κίνα.

Η Αθήνα, όπως αναφέρει και ο Σκάι, στηρίζει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα, για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, συγκαταλέγεται στους μνηστήρες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Η κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, ο οποίος θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Αδριατικής Θάλασσας και της Ιταλίας, αναμένεται να αποφέρει στη χώρα μας οικονομικά οφέλη ύψους έως και 340 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Παράλληλα, η κατασκευή και η λειτουργία του TAP, αναμένεται να δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας ανά έτος, για 54 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των θετικών οικονομικών επιδράσεων του αγωγού θα λάβουν χώρα στην Μακεδονία και τη Θράκη, περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Μόνο για την κατασκευή του αγωγού θα δημιουργηθούν 2.500 θέσεις εργασίας, ενώ, εφόσον επιλεγούν ελληνικοί σωλήνες, δεν αποκλείεται τα «κέρδη» να φτάσουν ακόμα και τις 10.000 θέσεις εργασίας.

Η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο, για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο.

SHARE