Α. Μέρκελ: Είπα στον Πούτιν να αλλάξει τακτική αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις – Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

 [upd] Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αλλάξει τακτική αναφορικά με την Ουκρανία και να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι η ΕΕ θα επιβάλλει σοβαρές κυρώσεις στη χώρα.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει με την τακτική της των προηγουμένων εβδομάδων, τότε αυτό δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Ουκρανία. Εμείς ως γειτονικά κράτη θα το θεωρήσουμε επίσης ως απειλή», δήλωσε η Merkel μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν αλλάζει απλώς τη σχέση του συνόλου της ΕΕ με τη Ρωσία αλλά επίσης –και είμαι βαθιά πεπεισμένη για αυτό- πλήττει σοβαρά τη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά».

Η Merkel έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας και να ακυρώσει το δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας, που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, για το εάν θα αφήσει την Ουκρανία και θα ενωθεί με τη Ρωσία.

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

Με «συμμετρικές κυρώσεις» απειλεί η Μόσχα εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις σε βάρος της λόγω της ουκρανικής κρίσης. «Ευελπιστούμε πως οι κυρώσεις θα είναι πολιτικές και όχι οικονομικές» λέει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που το ίδιο το Κρεμλίνο αντεπιτίθεται στις επικρίσεις εκ δυσμών λέγοντας πως «δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση στην Κριμαία».

ΟΟΣΑ: Ανέστειλε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Μόσχα 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ένταξη της Ρωσίας στον οργανισμό έπειτα από αίτημα των 34 μελών του.

Η κίνηση αυτή του οργανισμού, στον οποίο μετέχουν χώρες με σημαντική οικονομική βαρύτητα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Μεξικό, είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής στο οποίο η Κριμαία, μια νότια περιφέρεια της Ουκρανίας, ενδέχεται να ψηφίσει την απόσχισή της και την ένωσή της με τη Ρωσία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙ ΓΙΑΤΣΕΝΙΟΥΚ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στις δηλώσεις του μετά της συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία”.

Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι το εξής: Η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα εάν δεν αλλάξει πορεία, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα.

Πριν τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Αρσένι Γιατσενιούκ συναντήθηκε με τον Τζον Κέρι.Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε τη σκληρότερη έως τώρα προειδοποίηση προς τη Ρωσία, δύο ημέρες πριν τη νέα συνάντησή του με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα πλήθος τιμωρητικών μέτρων κατά της Μόσχας, όπως «κυρώσεις για βίζες, τραπεζικές κυρώσεις, στοχευμένες επιχειρηματικές κυρώσεις».

SHARE