Ο Ζοζέ Μπαρόζο κάνει …ντεμενάδες στη Μέρκελ – Δε φταίει η Γερμανία για ότι συμβαίνει στο Νότο

«Αυτό που συμβαίνει στην Γαλλία ή στην Πορτογαλία δεν είναι λάθος της κυρίας Μέρκελ ή της Γερμανίας», δηλώνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουελ Μπαρόζο και προσθέτει ότι «η κρίση και τα προβλήματα που την συνοδεύουν δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Γερμανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά της πολιτικής των υπερβολικών δαπανών, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και της ανεύθυνης συμπεριφοράς των οικονομικών αγορών».

Σε προδημοσιευμένο απόσπασμα της συνέντευξής του στην «Welt am Sonntag», που θα κυκλοφορήσει αύριο, ο κ. Μπαρόζο υπεραμύνεται των αποφάσεων του Eurogroup επισημαίνοντας ότι λαμβάνονται ομόφωνα και τονίζει ότι «είναι άδικο αυτές οι αποφάσεις να παρουσιάζονται σαν να έχουν επιβληθεί από μια χώρα ή έναν θεσμό».

Αναφερόμενος, ειδικά, στην Καγκελάριο Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για μια πολιτικό η οποία «επενδύει πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια στο ευρωπαϊκό θέμα» και εύχεται να μπορούσε να πει το ίδιο και για όλους τους άλλους ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την στάση που τηρεί η Γερμανία», δηλώνει χαρακτηριστικά και διαβεβαιώνει ότι το Βερολίνο δεν επεδίωξε τον ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.

Νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ κατηγόρησε  τον Μπαρόζο ότι έθεσε εν αμφιβόλω με «ανεύθυνο» τρόπο την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής στην ΕΕ.

«Είναι ανεύθυνο όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμφισβητεί την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες της ΕΕ», τόνισε ο Ρέσλερ μιλώντας στη Νυρεμβέργη, όπου το κόμμα του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) πραγματοποιεί το συνέδριό του.

SHARE