Ο Ερντογάν κατηγόρησε Αμερικανό στρατιωτικό ότι είναι με το μέρος των πραξικοπηματιών

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε έναν Αμερικανό στρατιωτικό ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών», με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος το βράδυ της Πέμπτης,  εκφράζοντας τους φόβους του ότι οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Έπειτα από μια τελετή  σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού που βομβαρδίστηκε από πραξικοπηματίες την Παρασκευή της 15ης Ιουλίου, όπου μάλιστα σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», αναφερόμενος  στον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, η οποία έχει θέσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, προκειμένου να εκτελούνται από εκεί οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, «είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας», πρόσθεσε ο Βότελ.

SHARE