Ο Αλέξης Τσίπρας, τρίτος Έλληνας ένοικος του «Blair House» μετά τους Σημίτη και Παπανδρέου

Το «Blair House», η κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, φιλοξενεί, μετά από 15 χρόνια, Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται ήδη στην Αμερική είναι ο τρίτος έλληνας πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στο «Blair House».

Ο λευκός πολυόροφος ξενώνας με τα γκρι κεραμίδια βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο και περιλαμβάνει σαλόνια, τραπεζαρίες και υπνοδωμάτια υψηλής αισθητικής για τους εκάστοτε επίσημους προσκεκλημένους του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προϋπόθεση της φιλοξενίας στο «Blair House» είναι η «επίσημη επίσκεψη» του κάθε ηγέτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, όπως σχολιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πριν από τον Αλέξη Τσίπρα, όμως, το «Blair House» είχε φιλοξενήσει άλλους δύο έλληνες πρωθυπουργούς.

Ο προηγούμενος έλληνας «ένοικος» του «Blair House» ήταν ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του, Δάφνη, και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2002. Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (του νεότερου), στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ. Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας, μόλις, είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και η Ευρώπη είχε ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση κρατών-μελών της.

Ο Κώστας Σημίτης είχε δωρίσει, επίσης, και μπλουζάκια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η χώρα ζούσε τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 2004.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών, κυριάρχησε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της ασφάλειας, καθώς η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό μετά το χτύπημα της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κώστας Σημίτης ήταν ο μόνος έλληνας πρωθυπουργός, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είχε συναντήσει δύο διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

Τον Απρίλιο του 1996, ο Κώστας Σημίτης, τρεις μήνες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συναντά (λόγω ασθενείας του Ανδρέα Παπανδρέου) τον αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον, στη σκιά του θερμού επεισοδίου στα Ίμια, στα τέλη του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο, στο πρώτο του ταξίδι, ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης δεν είχε φιλοξενηθεί στον ξενώνα του Λευκού Οίκου, καθώς η επίσκεψη του ήταν ανεπίσημη.

Τον Απρίλιο του 1994, το «Blair House» φιλοξενεί, για πρώτη φορά, τον Ανδρέα Παπανδρέου προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο, καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόσκληση από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την επανεκλογή του, τον Οκτώβριο του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχεται, για πρώτη φορά πρόσκληση σε μία στιγμή που «τα αντιαμερικανικά συνθήματα μοιάζουν μακρινό παρελθόν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

SHARE