Ουκρανία – Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε την Κυριακή μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερώσουν τους ηγέτες των κρατών τους και ενδεχομένως, να συμφωνήσουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. 

«Θα το κάνουμε και αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί τώρα, η πρώτη αναφορά προς τις πρωτεύουσες και τις κυβερνήσεις μας και στη συνέχεια, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της Τρίτης, να συμφωνηθεί η συνέχιση της σημερινής συζήτησης» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους. 

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εννοούσε είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη (η συνέχιση των συνομιλιών). Όπως επίσης είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο για την Ουκρανία ήταν «δύσκολη»,αλλά πιστεύει ότι σημειώθηκε κάποια «πρόοδος». 

«Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε κάποια θέματα των συζητήσεων», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ μετά από πέντε ώρες συνομιλιών με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε στην ερώτηση σε ποια ζητήματα σημειώθηκε πρόοδος. «Ο στόχος παραμένει η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η πρόληψη μελλοντικών θυμάτων» πρόσθεσε Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. 

Πρόοδο στις συνομιλίες επιβεβαιώνει και η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι “κάποια πρόοδος” έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας στο Βερολίνο χθες για την εξεύρεση τρόπων που θα τερματίσουν τη στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες προκειμένου να ετοιμάσουν “συγκεκριμένες προτάσεις” για τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE