Οργή Πανούση: Σαράντα χρόνια καίνε τα Εξάρχεια!

ImageHandler (7)

Την πεποίθησή του πως η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύσει τα ακαδημαϊκά προβλήματα, εξέφρασε ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε όσους τον επέκριναν για την «μη αυστηρή» στάση απέναντι στους καταληψίες της Νομικής

«Στα Εξάρχεια σαράντα χρόνια καίνε» παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας πως το πρόβλημα αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητες της αστυνομίας, για να το λύσει!

Απαντώντας για την στάση που τήρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής Σχολής, ο κύριος Πανούσης, τοποθέτησε το ζήτημα σε ευρύτερο πλαίσιο και ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε αναρμόδιος περί αυτού.

«Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, ούτε τα ακαδημαϊκά προβλήματα της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε: «Σας ρωτάω, σαράντα χρόνια, τι γίνεται με τις καταλήψεις; Εγώ θυμάμαι καταλήψεις έξι μηνών, όχι πέντε ημερών. Θυμάμαι να καίνε τα αυτοκίνητα του χώρου αυτού, έχω εδώ τη λίστα τού πόσα καίνε κάθε μέρα, σε κάθε πορεία».

Και συνέχισε με το παράδειγμα των Εξαρχείων, διευκρινίζοντας πως προσπαθεί να μιλήσει ως «τεχνοκράτης», και όχι μόνο ως υπουργός. «Εξάρχεια: Σαράντα χρόνια καίνε. Σαράντα χρόνια, με ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, άλλες κυβερνήσεις, το λέω ως πραγματικό γεγονός. Αρα, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το τι συμβαίνει στα Εξάρχεια, είναι ακαδημαϊκό πρόβλημα το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί η αστυνομία να το λύσει. Είδατε χθες τι έγινε και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπορεί το ακαδημαϊκό ζήτημα να το λύνει η αστυνομία, κάθε φορά που μαλώνουν οι φοιτητές και κάνουν κατάληψη ενός καθηγητή, ενός εργαστηρίου, να φωνάζουν την αστυνομία; Είναι αυτό πανεπιστήμιο» αναρρωτήθηκε ο κύριος Πανούσης.

«Εάν θέλει το πανεπιστήμιο, πανεπιστημιακή αστυνομία, ή περιφρούρηση, ας το κάνει, σκεφθείτε όμως την εικόνα ενός πανεπιστημίου, που θα λύνει η αστυνομία κάθε ενδοκοινοτικό πρόβλημα» συνέχισε ο υπουργός, για να καταλήξει πως η αστυνομία «δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των Εξαρχείων, λύνεται μόνο εφόσον το λύσει το πολιτικό σύστημα που το δημιούργησε και η κοινωνία».

SHARE