Ολοκληρώθηκε το ειδικό σεμινάριο του Found.ation σε θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ

BANKWARS_FOUNDATION_ROKAS

Ένα ειδικό σεμινάριο εστιασμένο σε θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου στο χώρο του Found.ation.

Ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκας,  δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ ο οποίος ανέπτυξε στην παρουσίασή του, τους πιο συνηθισμένους τρόπους μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

  • Μετανάστευση μέσω Αμερικανού συγγενή. Υπάρχουν δύο “είδη” συγγενών  1) οι λεγόμενοι Immediate Relatives και 2) οι λεγόμενοι Preference Category Relatives. Η πρώτη κατηγορία, είναι ο ταχύτερος τρόπος μετανάστευσης στις ΗΠΑ αφού δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός μεταναστών ανά έτος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται ο γάμος με πολίτη των ΗΠΑ, όπου η διαδικασία είναι μια σχετικά απλή υπόθεση σε σχέση με τη μετανάστευση μέσω εργασίας, αλλά δεν παύει να είναι αρκετά χρονοβόρα.
  • Διαμονή στις ΗΠΑ  με φοιτητική βίζα F-1 με την οποία τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δέχονται αλλοδαπούς φοιτητές από άλλες χώρες. Με την φοιτητική βίζα δεν επιτρέπεται εργασία παρά μόνο εντός του πανεπιστημίου και για ορισμένο αριθμό ωρών την εβδομάδα. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν για κάποιο διάστημα στις ΗΠΑ με την φοιτητική βίζα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
  • Διαμονή στις ΗΠΑ με βίζα Η1-Β που απευθύνεται σε αλλοδαπούς με προσφορά εργασίας σε εξειδικευμένο κλάδο από αμερικανό εργοδότη, η οποία απαιτεί πανεπιστημιακές σπουδές (ή αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία). Η βίζα αυτή δίνει το δικαίωμα της παραμονής του αλλοδαπού στις ΗΠΑ, μαζί με την οικογένεια του (χωρίς όμως δικαίωμα εργασίας για τα άλλα μέλη της οικογένειας).
  • Με κλήρωση που διοργανώνει κάθε χρόνο η αμερικανική κυβέρνηση κατά την οποία δίνεται ένας μικρός αριθμός αδειών μόνιμης παραμονής (πράσινη κάρτα) μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa.Πράσινη κάρτα (γνωστή και ως “μεταναστευτική βίζα” ή ιδιότητα του μονίμου κατοίκου των ΗΠΑ) είναι το δικαίωμα μόνιμης διαμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Ένα από τα βασικά δικαιώματα του μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ είναι το δικαίωμα να πολιτογραφηθεί Αμερικανός πολίτης μετά από ορισμένα (συνήθως πέντε) χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ με πράσινη κάρτα. θέμα της μετανάστευσης χωρίς προσφορά εργασίας με την προϋπόθεση βέβαια κάποιος να έχει εξαιρετικές ικανότητες σε κάποιον τομέα/κλάδο οι οποίες να αποδεικνύονται με βραβεία, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή δημοσιεύσεις σχετικά με τον αλλοδαπό.
  • Διαμονή χωρίς προσφορά εργασίας με την προϋπόθεση βέβαια κάποιος να έχει εξαιρετικές ικανότητες σε κάποιον τομέα/κλάδο οι οποίες να αποδεικνύονται με βραβεία, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή δημοσιεύσεις σχετικά με τον αλλοδαπό.

Ο κ.Ρόκας μίλησε επίσης και για τα πλεονεκτήματα της βίζας B1 για Business Visitors ως την πιο γρήγορη και εύκολη επιλογή (με χρήση βίζας από αμερικανικό προξενείο ή του visa waiver program) και ως η πιο  κατάλληλη για συμμετοχή σε συσκέψεις, υπογραφή συμβολαίων, πώληση ή αγορά εμπορευμάτων για εξαγωγή/εισαγωγή στο εξωτερικό και για επίβλεψη επενδύσεων στις ΗΠΑ. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη visa Ε1 για εμπόρους και την E2 για επενδυτές. Αρχικά ανέφερε ότι η E1 είναι κατάλληλη για Έλληνες πολίτες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ η Ε2 είναι κατάλληλη για μικρές επενδύσεις στις ΗΠΑ, αλλά όχι για Έλληνες πολίτες.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Κωνσταντίνος Ρόκας είναι δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και στο New Jersey και εκπροσωπεί Έλληνες και πολίτες άλλων χωρών ενώπιον των αμερικανικών μεταναστευτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του USCIS και των προξενικών αρχών των ΗΠΑ. Έχει βαθιά γνώση της Αμερικάνικης νομολογίας και είναι ειδικός στην νομική τεχνολογία, δηλαδή στη δημιουργία αυτοματοποιημένων συστημάτων που ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Έχει ασχοληθεί για χρόνια με την αμερικανική μεταναστευτική νομοθεσία και έχει αναλάβει έργα μηχανοργάνωσης για το αμερικανικό IRS, το US Census κ.α. Εχει διδακτορικό στα οικονομικά και έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια Yale, Princeton και Georgetown.

SHARE