Ολικό “λίφτινγκ” στην πλατεία Συντάγματος – Χορηγός η “Μεγάλη Βρετανία”

Μάρμαρα ξηλώθηκαν, αγάλματα γέμισαν γκράφιτι, το πράσινο ταλαιπωρήθηκε, το συντριβάνι πέρασε σε παρακμή. Το πέρασμα των τελευταίων δύσκολων χρόνων άφησε τις πληγές του στην πλατεία Συντάγματος, που συχνά δέχθηκε βανδαλισμούς. Τώρα, ήρθε η ώρα η πλατεία να αποκτήσει την ομορφιά και την αίγλη που της αντιστοιχούν. Και αυτό γίνεται ήδη, με την υποστήριξη ιδιώτη χορηγού.

Πρόκειται για τον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη που είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης των παρακείμενων ιστορικών ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετάνια και King George. Χρειάστηκε χρόνος, γραφειοκρατία, και επιμονή για να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Εχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος από τότε που ο Θανάσης Λασκαρίδης εξέφρασε τη βούλησή του να πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών που είναι διατηρητέα, άρα οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτήν θα πρέπει να περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι δαπάνες για την μελέτη παρέμβασης και τις εργασίες ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη προβλέπει αποκατάσταση του συντριβανιού που κατασκευάστηκε το 1840, τοποθέτηση νέου μηχανισμού, αποκατάσταση των καταρρακτών δεξιά και αριστερά της πλατείας. Εγιναν ειδικές εργασίες όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για να γίνουν πιο ανθεκτικά σημεία της πλατείας που επιβαρύνονται όταν οχήματα του δήμου ανεβαίνουν στην πλατεία για να τοποθετήσουν διάφορες κατασκευές, για παράδειγμα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εγινε ειδική παραγγελία για τις λάμπες φωτισμού στην Ισπανία, αντικαταστάθηκαν τα παγκάκια και εφαρμόστηκε μια ειδική μέθοδος προστασίας των μαρμάρων κ.ο.κ.

Φωτογραφίες του Γεράσιμου Δομένικου από το fosphotos

Πηγη: iefimerida

SHARE