Οι F.T “ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ” ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΝ Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 

Πρωτοσέλιδο στους Financial Times είναι σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, που «παραμερίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις τριών μηνών», όπως σημειώνεται  στο δημοσίευμα.

Οι FT σημείωνουν ότι οι ανακατατάξεις αυτές από τον Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνουν και πως είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς με τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα πασχίζει να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτό το μήνα.

«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την πιθανότητα συμφωνίας» τονίζει ο Μουχτάμπα Ραχμάν, αναλυτής ρίσκου στο Eurasia Group. «Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές», προσθέτει.

Το δημοσίευμα εστιάζει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πλέον αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, περιορίζοντας το ρόλο του κυρίου Βαρουφάκη και επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν οικονομολόγο που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη. 

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρουν οι FT, επέστρεψε από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να αναλάβει τον συντονισμό του συμβουλίου των οικονομολόγων της Ελλάδας και θα είναι πλέον αυτός που θα χειρίζεται τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Θεωρείται πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του Νίκο Θεοχαράκη συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη που επίσης δέχθηκε πυρά από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από την αντικατάσταση του κ. Θεοχαράκη από τον προκάτοχό του Γιώργο Χουλιαράκη, στενό συνομιλητή του πραγματιστή αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα νωρίτερα μέσα στο έτος από τη διδασκαλία οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, θα αναλάβει τις καθημερινές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες, οι οποίες έχουν πλέον ξαναξεκινήσει κατόπιν μίας πρόσκλησης για συνδιάσκεψη τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις ο κ. Χουλιαράκης θεωρείται πιο εποικοδομητικός και είναι «έτη φωτός» πιο εξοικειωμένος με τις λεπτομέρειες του προγράμματος από τον κ. Θεοχαράκη.

SHARE