Οι τράπεζες “προσκύνησαν” το ΤΧΣ – ‘Πούλησαν” τους μικρομετόχους τους για να… πουληθούν και αυτές αργότερα

Οι επόμενες ημέρες, μέχρι τα τέλη Απριλίου, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αμκ σε όλες τις τράπεζες, θα κρίνουν την μοίρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Με δεδομένο ότι το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του 50 δισ. από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και έχει ήδη προκαταβάλει τα απαιτούμενα στις τράπεζες, οι διαδικασίες φαίνεται να έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ότι μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια που καλύπτουν το 10% των ΑΜΚ, ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές.

Οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank ενημέρωσαν ότι δεν είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι θα καλυφθεί αυτή η προϋπόθεση. Ετσι οι δύο τράπεζες μπαίνουν κάτω από τον μανδύα του ΤΧΣ.

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι αν δεν συμμετάσχουν στις αυξήσεις-μαμούθ θα δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται, καθώς θα εκδοθούν εκατομμύρια νέες υπέρ του νέου μεγαλομέτοχου (του ΤΧΣ).

Από την άλλη πλευρά διασφαλίζονται οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι των τραπεζών, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται με χρήματα που έχει δανειστεί η χώρα και όχι με επιβάρυνση των ιδιωτών, όπως έγινε στην Κύπρο (bail in).

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών το ΤΧΣ θα ελέγχει πλέον όποιες τράπεζες δεν καλύψουν το μίνιμουμ του 10% της αμκ με ιδιωτικά κεφάλαια.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στη Eurobank θα περιοριστεί αισθητά και τα κεφάλαια που δόθηκαν για την απόκτηση του 84% της τράπεζας μέχρι τώρα, θα έχουν πέσει στο… πηγάδι.

Το ΤΧΣ θα μπορεί να ορίζει διοικήσεις -αν και δεν φαίνεται διατεθειμένο για κάτι τέτοιο- και να αποφασίζει για την μοίρα των τραπεζών που έχει ανακεφαλαιοποιήσει.

Όπερ σημαίνει ότι σε δεύτερη φάση μπορεί να συγχωνεύσει τράπεζες που έχει στην κατοχή του, να διασπάσει, να διαχωρήσει ή ακόμα και να πουλήσει. Το τελευταίο σενάριο, της πώλησης, θα υλοποιηθεί όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Το ΤΧΣ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση πακέτου μετοχών από την κάθε τράπεζα, με διαδικασία book building, αποκλειστικών προσφορών ή μπορεί ακόμα και να τα διαθέσει μέσω Χρηματιστηρίου.

Ετσι διατηρεί την δυνατότητα μελλοντικά να επανεισπράξει μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε – και χρεώθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος- ή ακόμα και να βγάλει και κέρδος από την πώληση των συμμετοχών του στις τράπεζες, βελτιώνοντας τους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας.

Στην πραγματικότητα τώρα το ΤΧΣ έχει την δυνατότητα άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και την ευχέρεια να θέσει νέους κανόνες λειτουργίας σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ελέγχοντας συνολικά το 50% των τραπεζικών δραστηριοτήτων.

“ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

SHARE