Οι τράπεζες δεν θέλουν πλειστηριασμούς

Την εκτίμηση ότι οι οικονομικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια μέσω μια επαναφοράς των πλειστηριασμών πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα οφέλη μετέφεραν τόσο στην ΤτΕ όσο και στην κυβέρνηση οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών.

Όπως γράφει η σημερινή Ελευθεροτυπία, οι τράπεζες ανησυχούν ότι οι πλειστηριασμοί θα προσελκύσουν τους ξένους «γύπες» των distress funds, που καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν, με υποτιμημένα δάνεια ακινήτων. Έτσι, θα μείνουν στα χέρια των τραπεζών απαξιωμένα ακίνητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ζητούν από την κυβέρνηση να μην βιαστεί να πάρει απόφαση στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά αντιθέτως να πέσουν οι τόνοι.

Άμεση φέρεται να είναι, μετά από αυτήν την παρέμβαση, η αλλαγή στάσης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει διατυπώσει το χαρακτηριστικό δίλημμα: είτε αλλαγές στο καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών, είτε κατάρρευση των τραπεζών.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων βουλευτών της συμπολίτευσης, απέναντι στην προοπτική επανέναρξης των πλειστηριασμών κατοικιών εν μέσω της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται εντός της ημέρας προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή σε ένα ζήτημα που αποτελεί σκόπελο για τη συνοχή της κυβέρνησης.

Πηγή: enet.gr

SHARE