Οι κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία του TAP στο Νταβός – Πολιτική στήριξη στον Trans Adriatic Pipeline

Υπουργοί των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ελβετίας επιβεβαίωσαν χθες το στρατηγικό συμφέρον των χωρών τους στον Trans Adriatic Pipeline (TAP). Στο πλαίσιο συνάντησης υψηλού επιπέδου με εκπροσώπους του αγωγού στο Νταβός, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Corrado Passera, ο Έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και ο Ελβετός Υφυπουργός Ενέργειας Walter Steinmann επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του TAP.

Επίσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος της SOCAR, Rovnag Abdullayev, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της E.ON Ruhrgas AG, Klaus Schäfer, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axpo Trading AG, Hans Schulz.

Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε: “Συναντηθήκαμε στο Νταβός για να συζητήσουμε την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει ο TAP κατά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης της Συμφωνίας Διέλευσης με την Αλβανική Κυβέρνηση στις 18 Ιανουαρίου 2013.”

O Hans Schulz, Πρόεδρος της Axpo Trading και του Διοικητικού Συμβουλίου του TAP, δήλωσε: “Ως μέτοχοι του TAP θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να συνάψουμε όλες τις απαραίτητες συμφωνίες με την κοινοπραξία Shah Deniz. Τον Νοέμβριο του 2012, ολοκληρώθηκε το τελευταίο μέρος μιας τριμερούς συμφωνίας – η Συμφωνία Μετόχων. Ο TAP έχει ήδη υπογράψει τη Συμφωνία Συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 καθώς και τη Συμφωνία Χρηματοδότησης Ιδίων κεφαλαίων τον Αύγουστο, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πόσο πολύ έχει προχωρήσει το έργο.”

Ο Klaus Schäfer, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της E.ON Ruhrgas AG, πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι με τη στήριξη που έχουν εκφράσει οι χώρες διέλευσης στον TAP έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες να επιλεγεί στο διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2013. Ανυπομονώ ιδιαίτερα για τη σύναψη της Διακυβερνητικής Συμφωνίας του TAP (IGA), η οποία πρόκειται να υπογραφεί από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.”

Ο Rovnag Abdulayev, Πρόεδρος της SOCAR, σχολίασε: “Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσω την ισχυρή δέσμευση και των τριών κυβερνήσεων να προχωρήσει ο TAP. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις των Χωρών Διέλευσης, δηλαδή της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας καταβάλλουν τα μέγιστα προκειμένου να επισπεύσουν τις συμφωνίες και τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις ώστε ο ΤΑΠ να καταστεί πραγματικότητα.”

Ο TAP θα ανοίξει τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα συμβάλει στη διαφοροποίηση της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού θα διατίθεται επίσης στην Ελβετική αγορά και πέραν αυτής, αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια του εφοδιασμού για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Έως τα μέσα του 2013 η κοινοπραξία Shah Deniz θα κάνει την τελική επιλογή της προτιμώμενης λύσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

SHARE