Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν με το …κυάλι τις τράπεζες της Wall Street

Η οικονομική στασιμότητα και η αυξημένη αυστηρότητα των ρυθμιστικών αρχών αποτελούν τροχοπέδη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τις οποίες πλεόν προσπερνούν σε επιδόσεις οι τράπεζες της Wall Street.

Τα συνολικά έσοδα από επενδυτική τραπεζική και trading που κατέγραψαν οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 24% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώνεται στο 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι αμερικανικές τράπεζες ευνοούνται από την εκτίναξη του S&P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό, εξέλιξη που πυροδότησε και κύμα εξαγορών ύψους 710 δισ. δολ.. Αντίθετα, η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, η κρίση χρέους συνεχίζεται για τέταρτο χρόνο και τα έσοδα από trading επενδύσεων σταθερού εισοδήματος μειώθηκαν, καθώς η ΕΚΤ δεν παρείχε φέτος στις τράπεζες νέα απεριόριστα φτηνά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα έσοδα από trading σταθερού εισοδήματος, συνάλλαγμα και εμπορεύματα ενισχύθηκαν κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο στις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες (JPMorgan Chase & Co. (JPM), Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. (C), Bank of America Corp. και Morgan Stanley). Στον αντίποδα, στις 8 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες (όπου περιλαμβάνεται η Credit Suisse και η HSBC Holdings), καταγράφηκε μείωση κατά 8%.

«Οι αμερικανικές τράπεζες είναι ένα βήμα μπροστά σε όρους κεφαλαίου και μόχλευσης» εξηγεί και ο Πατρικ Λεμενς, της Robeco Groep  και συμπληρώνει: «Ενώ οι επενδυτές αναμένουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δείξουν βελτίωση της κερδοφορίας, των κεφαλαίων και των λόγων μόχλευσης, ξεφορτώνονται τις λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητές τους, αλλά αυτό και πάλι οδηγεί σε μείωση των εσόδων».

SHARE