Οι επισημάνσεις του Κ. Σημίτη για το ΠΑΣΟΚ – Κριτική στην κυβέρνηση του Γιώργου – Αιχμές κατά Κ.Καραμανλή

SHMITHS KΠαρέμβαση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, πραγματοποίησε ο  πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αφήνοντας αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου αλλά κατά του Κ. Καραμανλή.

«Την περίοδο του 2005 – 2009 το έλλειμμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν. Σιωπήσαμε. Ένας προοδευτικός χώρος έλεγαν είναι ενάντια σε περικοπές.
Τα δίνει όλα, για να θυμηθώ μία φράση από το παρελθόν. Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και πληρώσαμε τις φαντασιώσεις. Οι παλιές ιδέες μας κατατρέχουν ακόμα», ανέφερε ο Κ. Σημίτης.
Όσον αφορά την τωρινή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το κόμμα «καφενείο υπέργηρων συνταξιούχων».
«Χρειάζεται θάρρος, χρειάζεται να γίνει μια νέα αρχή χωρίς διαγραφές και ιμάμηδες, όπως έγινε το 1974» τόνισε παράλληλα.
«Σήμερα δεν είναι 1981, όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τις εκλογές, ούτε καν βρισκόμαστε στο 1989 όταν η παράταξη έχασε τις εκλογές αλλά συγκράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής του. Σήμερα η παράταξη έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της» εξήρε επίσης.

Το ΠΑΣΟΚ, με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης, σε συνεργασία με πολλούς άλλους, με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, να γίνει ο «μοχλός της αλλαγής», να βάλει τις βάσεις για την παράταξη της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, τις βάσεις για ένα νέο ρεύμα ανανέωσης, καθοριστικό για το ξεπέρασμα της κρίσης, τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος.

«Υπάρχουν πολλές διάχυτες προοδευτικές ομάδες που θέλουν να συνεργαστούν, χρειάζεται νέα αρχή τώρα στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης δεύτερης τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, ανοικτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια. Χρειάζεται μια φάση όπως του 1974 χωρίς αρχηγούς, ιεραρχίες και επετηρίδες», σημείωσε. Πρότεινε ειδικότερα, «ας προσπαθήσουμε μια ευρύτερη συνεργασία στην αρχή με χαλαρούς κανόνες και βαθμιαία μετά από συνεννοήσεις πιο σαφείς». «Δεν με ενδιαφέρουν οι υπερχειλίζοντες εγωισμοί μικροαρχηγών και μονίμως διαφωνούντων», τόνισε.

Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αφού έτσι «απαντήθηκε αρνητικά το ερώτημα για τη θέλησή της να συμβάλει στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου». «Δεν έχει τη φαντασία γι’ αυτό, την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της», πρόσθεσε. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στείρος, διακρίνεται από συνεχείς υβριστικές αντιπαραθέσεις που απλοποιούν τα οικονομικά προβλήματα και καθιερώνουν το επίπεδο καφενειακής διαμάχης υπέργηρων συνταξιούχων».

Ο πρώην πρωθυπουργός παραλλήλισε τη σημερινή εποχή με το 1974, σημειώνοντας ότι «έτσι και σήμερα βρισκόμαστε σήμερα σε μια στιγμή που είναι ανάγκη να αρχίσει μια νέα εποχή». ‘Ασκησε δριμεία κριτική αρχικά γενικά και κυρίως προς τη ΝΔ, ενώ άσκησε και κριτική και στη στάση με την οποία αντιμετώπισε προεκλογικά την κρίση η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι ταγοί μας στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, απέναντι στη χώρα και στα αξιώματα που κατείχαν είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση». «Τυφλοί και αδιάφοροι για τις επιδράσεις στην οικονομία», πρόσθεσε. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι παρά την «κοσμογονική αλλαγή στη θέση της χώρας» και τη λειτουργία της σε ένα νέο περιβάλλον, με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κυρίαρχος στόχος της πολιτικής συνέχισαν να είναι οι πελατειακές σχέσεις. «Το 2004 περισπούδαστα τόνιζαν πως αυτοί θα έδιναν στο λαό ό,τι δεν του είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θέσεις και χρήματα, όμως οι συνθήκες είχαν αλλάξει μετά την ένταξη στο ευρώ», είπε.

«Για να βγούμε από την άβυσσο πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτα την πτωτική πορεία αν κλείσει τα μάτια στια ανάγκες της εποχής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «χρειάζεται τώρα θάρρος, αυτό απελευθερώνει, η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες είναι που διαφθείρει».

SHARE