Σε νέα χαμηλά το ρούβλι λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

[UPD] Σε νέα χαμηλά διαμορφώνεται σήμερα το ρούβλι έναντι του δολαρίου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ουκρανία ενισχύθηκαν, με τη φερόμενη συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων.

Με το άνοιγμα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Μόσχας, το ρούβλι υποχώρησε στα 37,02 έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση 0,7%, οριακά υψηλότερα του προηγούμενου ιστορικού χαμηλού των 37 ρουβλίων ανά δολάριο, στο οποίο είχε διαμορφωθεί την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, αφού η Δύση είχε απειλήσει να τιμωρήσει τη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το ρούβλι σύντομα ανέκαμψε στα 36,92 έναντι του δολαρίου, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί ξανά σε νέα χαμηλά εάν η κρίση στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, και όσο οι ξένοι επενδυτές είναι «πωλητές» του νομίσματος, αναφέρει η Nordea Bank.

ΧΘΕΣ (28.08) ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία – Βουτιά για Micex και ρούβλι

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας και το ρούβλι, καταγράφουν πτώση εξαιτίας της προώθησης των φιλορώσων ανταρτών στα Νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο έχει ζητήσει από τη Δύση να «παγώσει» ρωσικά assets σε απάντηση της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο δείκτης Micex του χρηματιστηρίου της Μόσχας σημειώνει πτώση ν2,2% στις 1.415,65 μονάδες και το ρούβλι έχει αποδυναμωθεί 0,8% σε σχέση με το δολάριο.

Οι μετοχές των κρατικών εταιρειών καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες να σημειώνουν πτώση κατά 4%.

Επίσης, και η Gazprom υποχωρεί 1,7% ενώ και η Rosneft σημειώνει πτώση κοντά στο 2%.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Για ρωσική στρατιωτική εισβολή στο Νοβοαζόφσκ μιλά το Κίεβο

Αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από Ρώσους στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία και κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα στην περιοχή. Ως «απαράδεκτο» χαρακτήρισε το γεγονός – εάν είναι αληθές – ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός στο Νοβοαζόφσκ που έφθασε πριν από δύο ημέρες περνώντας τα σύνορα από τη Ρωσία», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters μαχητής φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, του αποκαλούμενου τάγματος Αζόφ που υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό, προσθέτοντας ότι «ο εξοπλισμός φέρει τις σημαίες των ανταρτών της DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ), αλλά είναι τακτικές ρωσικές δυνάμεις».

Από την πλευρά του κάτοικος της πόλης υποστήριξε ότι «οι αρχές στην πόλη είναι της DNR. Άρματα μάχης μετακινούνται προς τα εδώ και είναι στον αυτοκινητόδρομο, αλλά δεν γίνονται μάχες στην πόλη».

Παράλληλα ουκρανική στρατιωτική πηγή δήλωσε  πως υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτονομιστές έχουν επίσης καταλάβει το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα, ανατολικά του Ντονέτσκ, το οποίο δεσπόζει στην περιοχή.

Διαψεύδει η Ρωσία

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στον OSCE, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και ότι «μόνο 10 Ρώσοι στρατιώτες, όχι σκοπίμως, πέρασαν τα σύνορα».

Πρόσθεσε δε πως η Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, και ότι οι «ντόπιοι μαχητές στην Ανατολική Ουκρανία υπερασπίζονται τον εαυτό τους έναντι της ουκρανικής εισβολής».

SHARE