ΟΤΟΕ: Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα επιβάλλουν νέα μνημονιακά αντεργατικά ήθη, κάνουν λάθος

Το τραπεζικό τοπίο στη χώρα μας αλλάζει και οι ελληνικές Τράπεζες μετά από τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις και μετά την οριστικοποίηση των νέων Διοικήσεων, βρίσκονται στην αφετηρία της επόμενης μέρας, αναφέρει η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Οι αλλαγές αυτές καθορίζονται από τα σχέδια και τις στρατηγικές των νέων μετόχων (ξένων σε μεγάλο βαθμό) που ελέγχουν τις Διοικήσεις των Τραπεζών, οι οποίες προήλθαν ως αποτέλεσμα του νέου νομικού πλαισίου που ψήφισε η Κυβέρνηση το 2015, επισημαίνει η ΟΤΟΕ.

Ο αφελληνισμός, δεν αφορά στην εθνικότητα των προσώπων των Διοικήσεων αλλά στην εκπροσώπηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η χώρα μας και η ελληνική οικονομία, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες στις οποίες οι Τράπεζες οφείλουν να ανταποκριθούν:

1.    Η ανάπτυξη, με στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας
2.    Η προσέλκυση και ενθάρρυνση νέων επενδύσεων.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει εθνική, πολιτική και κοινωνική υποχρέωση ελέγχου των στρατηγικών επιλογών των Τραπεζών, ιδίως  όταν αυτές οι επιλογές δεν καθορίζονται από υγιή επιχειρηματικά κίνητρα και αναπτυξιακές επενδυτικές επιδιώξεις, που έχει ανάγκη η οικονομία και η ελληνική κοινωνία.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες  να συμβάλουν  σε  αυτούς τους σημαντικούς στόχους θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα υγιές εργασιακό σταθερό περιβάλλον. Επιπλέον η ασφάλεια και η προστασία της Εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε υγιούς επιχειρηματικού στρατηγικού σχεδιασμού.

Οι σχεδιασμοί και οι κινήσεις ορισμένων Διοικήσεων Τραπεζών που πιέζουν και απειλούν εργαζόμενους με στόχο τη συρρίκνωση της απασχόλησης στις Τράπεζες με αντεργατικά μέσα και τρόπους, είναι ενδεικτικοί των προθέσεών τους.

Οι ενέργειες αυτές, είναι εκτός των πλάνων αναδιάρθρωσης που είχαν υποχρέωση να εφαρμόσουν οι Τράπεζες, τα οποία άλλωστε έχουν ήδη ολοκληρωθεί με ένα σύνολο μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί συμπεριλαμβανομένων και των εθελουσίων αποχωρήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι, θα επιβάλλουν νέα μνημονιακά αντεργατικά ήθη που αφορούν στην απασχόληση των εργαζομένων στις Τράπεζες, τους ενημερώνουμε ότι ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ.

Η ΟΤΟΕ, ούτε ήταν ποτέ ούτε θα είναι και σήμερα παρατηρητής των εξελίξεων όταν απειλείται η Εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες.
Αν κάποιες Τράπεζες θέλουν «να παίξουν» επικίνδυνα παιχνίδια με την Εργασία και να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΟΤΟΕ και στους εργαζόμενους θα μας βρουν απέναντι τους.

Αν η κυβέρνηση έχει επιλέξει ρόλο παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων στα τραπεζικά δρώμενα, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με τις πολιτικές της ευθύνες αλλά και με το ενδεχόμενο οικονομικής λεηλασίας της χώρας μας από ανεξέλεγκτες ενέργειες και παρεμβάσεις στον πιο ευαίσθητο τομέα της οικονομίας.

Αυτά δεν είναι απειλή αλλά μόνο μια απλή και δεοντολογικά οφειλόμενη προειδοποίηση σε όσους υποτιμούν τη σημασία των σχέσεων αλλά και των συμπεριφορών που πρέπει να έχουν απέναντι στην ΟΤΟΕ και στους εργαζόμενους.

Ελπίζουμε αυτό το μήνυμα της ΟΤΟΕ να ληφθεί σοβαρά υπόψη από εκείνους τους οποίους αφορά, γιατί αυτοί ξέρουν.    Ας προσέξουν, λοιπόν, και ας πράξουν ανάλογα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.

SHARE