ΟΠΕΚΕΠΕ: Εμπλοκή με τις πληρωμές των μισθών – Στο σύστημα ΔΙΑΣ τα “ρίχνει” το ΥΠΟΙΚ

opekepeΟι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15νθημέρου, έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνει ωστόσο ότι “η μοναδική εξαίρεση καθυστέρησης σημειώθηκε στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών”.

Οπως εξηγεί το υπουργείο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και είχε διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Το θέμα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς τη ΔΙΑΣ και σήμερα το βράδυ θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα ΔΙΑΣ αποδόθηκε και η καθυστέρηση που υπήρξε σε πληρωμές συντάξεων στο τέλος του προηγούμενου μήνα, ωστόσο αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν είχε συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

Ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:

Δεδομένης της διήμερης πλέον καθυστέρησης της καταβολής τόσο της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών, ο Σύλλογος Εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους, καθώς ο Οργανισμός κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού περιγράφεται από τα κάτωθι:

• Η μισθοδοσία, των εργαζομένων δεν καταβλήθηκε στις 13/5/2015.

• Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.

• Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.

• Έχει παγώσει η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκριμένου προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Π.&Ε., όπως είθισται κάθε χρόνο.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για τις παρακάτω ενέργειες του υπουργείου:

• Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση μας, διαφαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με την εκταμίευση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων από το Υ.Π.Α.Π.&Ε. Οργανισμών.

• Με την 11/05/2015 ΑΔΑ: ΒΝ0546ΦΘΗ-6Φ7, απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού, έγινε ανάκληση της απόφασης ανάληψης πίστωσης του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αιτιολόγηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό. Ήταν βέβαιο ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού δεν διαθέτει δικούς του πόρους και η λειτουργία βασίζεται στην ανάληψη των δαπανών του από τον προϋπολογισμό του Υ.Π.Α.Π.&Ε.

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα τρία (3) δισ. ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Διότι η μη εκταμίευση του σχετικού ποσού θα οδηγήσει στην αδυναμία τήρησης:

• του προγράμματος των επιτόπιων ελέγχων των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη ολοκλήρωση τους αποτελεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, προϋπόθεση της πληρωμής των αγροτών

• σειράς κανονιστικών δεσμεύσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και το εθνικό πλαίσιο, να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η διαπίστευσή του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

Καλούμε τόσο τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.&Ε. όσο και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των 800.000 και πλέον Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε οικονομική δίνη».

SHARE