Ο ΟΠΑΠ ΣΕ SMEJ, ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ, ΕΝΑΝΤΙ 652 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

opap new(upd)Τη βελτιωμένη προσφορά της  Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ, ύψους 652 εκατ. ευρώ αποδέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ. Πίσω από το σχήμα βρίσκονται  ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc, το PPF Group, ο επιχειρηματίας Γ. Μελισσανίδης, η ιταλική Lottomatica και ο όμιλος Κοπελούζου.

Τελευταία ενημέρωση: 18:50

Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις  της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθʼ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ταμείου.

Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκ. ευρώ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκ. ευρώ.
Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκ. ευρώ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).
Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη  και ευημερία στον τόπο,  απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, σήμερα, η «πρώτη μεγάλη» αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης  Στουρνάρας.

Όπως σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει, εκτός των άλλων, πως το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων «θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η νέα προσφορά της Emma Delta Ltd για το 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. To fund επανήλθε ανεβάζοντας κατά 30 εκατ. ευρώ την αρχική του προσφορά, η οποία είχε τοποθετήσει τον πήχη στα 622 εκατ. ευρώ. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι, οπότε και θα αποφασίσει για την τελική προσφορά για τον ΟΠΑΠ.

Ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής, η Emma Delta, έχει κληθεί να υποβάλει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Το σχήμα έχει προσφέρει αρχικό τίμημα 622 εκατ. ευρώ, αλλά ο ανεξάρτητος αποτιμητής έχει ορίσει κατ’ ελάχιστον τα 650 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην τσέχικη εφημερίδα Hospodárske Noviny, ο τσέχος μέτοχος του fund διεμήνυσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για αύξηση του τιμήματος. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας σπρώξουν κάπου που δεν θέλουμε να πάμε» ανέφερε χαρακτηριστκά.

«Είμαι αισόδοξος ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τους ζητήσαμε να ανεβάσουν την τιμή και αναμένουμε την απάντησή τους αύριο», ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο Reuters ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης.

SHARE