ΟΟΣΑ: Ανέστειλε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Μόσχα

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ένταξη της Ρωσίας στον οργανισμό έπειτα από αίτημα των 34 μελών του.

Η κίνηση αυτή του οργανισμού, στον οποίο μετέχουν χώρες με σημαντική οικονομική βαρύτητα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Μεξικό, είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής στο οποίο η Κριμαία, μια νότια περιφέρεια της Ουκρανίας, ενδέχεται να ψηφίσει την απόσχισή της και την ένωσή της με τη Ρωσία.

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Παρίσι, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως στον ιστότοπό του ο οργανισμός αναφέρει πως άρχισε ενταξιακές συνομιλίες με τη Ρωσία το 2007.

Η διαδικασία ένταξης είναι περίπλοκη και μπορεί επίσης να έχει μακρά διάρκεια, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά ελέγχων για να εκτιμηθεί κατά πόσον η χώρα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ σ’ ένα ευρύ φάσμα πολιτικών.

Η ένταξη στον ΟΟΣΑ θεωρείται αναγνώριση πως τα επίπεδα της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας είναι σημαντικά. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε επίσης πως τα μέλη του συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις “προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη δημόσια πολιτική”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

SHARE