ΟΜΠΑΜA – ΠΟΥΤΙΝ: “Πόλεμος νεύρων” με φόντο την Κριμαία – Ανταλλαγή κυρώσεων

obama putinΣτην αντεπίθεση περνά η Ρωσία, ανταποδίδοντας τις κυρώσεις στις ΗΠΑ, μετά την υπογραφή εντολής από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα,  για την επιβολή του δεύτερου γύρου κυρώσεων που στοχεύουν στη ρωσική οικονομία.

Στο «στόχαστρο» των αμερικανικών κυρώσεων τίθενται η Bank Rossiya που παρέχει υλική υποστήριξη σε ρωσική ηγεσία, καθώς και 20 άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Η διπλωματία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνεχίζεται. Έχουμε τονίσει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της διαφορετική πορεία», δήλωσε ο Ομπάμα. Πάντως, ο Ομπάμα απέκλεισε αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, διά της διπλωματικής οδού, θα προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις, ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει «σε κάθε εχθρική ενέργεια».

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις «θα της γυρίσουν μπούμερανγκ». «Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ», τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.

Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.

Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, από την πλευρά τους, δήλωσαν σχεδόν αμέσως «υπερήφανοι» που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους.

Παράλληλα, η Αλβανία μαζί με άλλες πέντε χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., έχουν υιοθετήσει της κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σύνδεσης και Σταθερόποιησης τους με την Ε.Ε.. Την είδηση ανακοίνωσε το γραφείο της Κάθριν Άστον, δηλώνοντας ότι, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία, η Μολδαβία, στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, δέχονται τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και ορισμένων αξιωματούχων της Κριμαίας.

Μαζί με τις παραπάνω χώρες και Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, έχουν υιοθετήσει τις κυρώσεις αυτές.

SHARE