ΟΜΠΑΜΑ: «Πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ-ΕΕ στον ενεργειακό τομέα»

Κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας κατά της Ρωσίας εξετάζουν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ευκολότερη παροχή αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία το τελευταίο διάστημα συζητεί την σταδιακή της ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.

Η ρωσική ηγεσία δεν υπολόγισε σωστά εάν θεωρούσε ότι κανείς δεν θα αντιδρούσε διεθνώς στις κινήσεις της στην Ουκρανία, ενώ έκανε επίσης λάθος εάν θεωρούσε ότι θα δημιουργήσει χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα, συνδέοντας την εμβάθυνση των κυρώσεων με οποιαδήποτε νέα στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας στην νότια ή ανατολική Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη: «Η απομόνωση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα βαθύνει». Επίσης, σημείωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

SHARE