Ο Β. Πούτιν …γελάει με τις Δυτικές απειλές για κυρώσεις – Προειδοποίηση στο Κίεβο

[UPD] Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι εάν οι αρχές στο Κίεβο χρησιμοποιήσουν το στρατό της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας «σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της».

«Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη “οξεία φάση” (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», συνέχισε ο Πούτιν, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις. Πάντως επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει «στρατιωτική λύση στο πρόβλημα στην Ουκρανία».

«Μέχρι στιγμής, δεν είδαμε να σέβονται ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Ομπάμα επικαλούμενος τη στάση των Ρώσων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε κακόβουλους ενόπλους να καταλαμβάνουν κτίρια, να παρενοχλούν τον κόσμο που δεν συμφωνεί με αυτούς, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν είδαμε τη Ρωσία να παρέμβει για να τους αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις» των ΗΠΑ σε βάρος της, ενώ τόνισε ότι τα κατασταλτικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχουν «αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Να μην προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουκρανίας, προειδοποιεί τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, με ημερομηνία 17 Απριλίου 2014, ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς το Κίεβο μπορεί να πλήξει και την Ε.Ε. και θα έχει σημαντικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να στηρίξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την οικονομική σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΒΡΟΦ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε απερίφραστα τους γείτονές του ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να «απαντήσει» στην περίπτωση που θα τεθούν σε κίνδυνο τα «νόμιμα συμφέροντά της». Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο δίκτυο Russia Today, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αν δεχθούμε επίθεση, οπωσδήποτε θα απαντήσουμε. Αν τα νόμιμα συμφέροντά μας… δεχθούν άμεση επίθεση, όπως έγινε επί παραδείγματι στη Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλον τρόπο αντίδρασης από το να απαντήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

 

 

SHARE