ΘΡΙΛΕΡ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ-ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

https://i0.wp.com/www.fimes.gr/wp-content/uploads/samaras12.jpg?w=696upd Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Μετά το τέλος της απογευματινής συνάντησης που κράτησε κοντά τρεις ώρες και στην οποία συμμετείχε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, τα στελέχη της τρόικας είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, σηματοδοτώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην προσέγγιση λύσεων για τα καυτά προβλήματα των απολύσεων στο δημόσιο, τις ρυθμίσεις χρεών και τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.

Η ανάγκη συμμετοχής του κ. Προβόπουλου στη συνάντηση καταδεικνύει πως στο θέμα της τραπεζικής συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει έντονο προβληματισμό για τη δρομολογούμενη συγχώνευση, κυρίως ως προς το θέμα του μεγέθους των δύο τραπεζών, καθώς χαρακτηρίζουν συστημικό ρίσκο τη δημιουργία μιας τόσο μεγάλης τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας νωρίτερα, βγαίνοντας από τη μεσημεριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωθυπουργό και τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε στην τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα.

Ο Γ. Στουρνάρας χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα», αναφερόμενος προφανώς και στο σχέδιο του αρμόδιου υπουργού για τις μετακινήσεις στο δημόσιο, που προκάλεσε την κυβερνητική κρίση την Παρασκευή το βράδυ μετά τις ανταλλαγές διαρροών από τους κ.κ. Μανιτάκη και Στουρνάρα.

Για το θέμα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους τροϊκανούς ξεκαθάρισε ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν απολύσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και υπήρξε συμφωνία να αντικατασταθούν με ισάριθμους υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ. Πάντως το πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα λόγω των αργών ρυθμών του δημοσίου.

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη. Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τη συζήτηση και για τις απαιτήσεις της Τρόικας η οποία επιμένει στην άμεση απομάκρυσνη των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης στην συνάντηση συζητήθηκε το κρίσιμο θέμα της συγχώνευσης των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank και της ανακεφαλαιοποίησής τους με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς αλλαγές το σχέδιο που είναι ήδη σε εξέλιξη παρά την μικρή καθυστέρηση στην συγκέντρωση των ποσών που απαιτείται από τους ιδιώτες μετόχους.

Η κυβέρνηση δείχνει ανυποχώρητη στο συγκεκριμένο θέμα και απορρίπτει και την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών αλλά και την αλλαγή του τρόπου διορισμού της διοίκησης του νέου ομίλου που θα προκύψει.

Προσέγγιση πάντως με τους δανειστές υπήρξε και στα άλλα ανοικτά θέματα της ρύθμισης των δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες αλλά και στο πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2,7 δισ. για το 2013-14. Σε κάθε περίπτωση απορρίφθηκε η λήψη νέων μέτρων.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ ανέφερε: Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ παρών είναι και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, τον οποίο χθες, οι τροικανοί “έστησαν” στο προκαθορισμένο ραντεβού. όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι τα πάντα θα παιχτούν στις συζητήσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος δε φέρεται καθόλου διατεθειμένος να δεχθεί άλλες “απαιτήσεις” της τρόικας. Ειδικά στο θέμα του Ενιαίου φόρου για τα ακίνητα αλλά κυρίως, στο θέμα του deal ΕΘΝΙΚΗΣ – EUROBANK.
Στο θέμα επίσης των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελληνικής υποχώρησης, δεδομένης της θέσης της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Μανιτάκη.
Είναι τόσο επίμονη η τρόικα στις διαπραγματεύσεις μέχρι χθες, ώστε φέρεται να είναι έξαλλος μαζί της ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών!

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Aναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου  συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας. Εμπλοκή σε όλα τα θέματα, την οποία προσπαθούν να “λύσουν” σε έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ.Στουρνάρας με τον Πρωθυπουργό που πήγε στο γραφείο του αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Έλληνας υπουργός ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς ελάχιστα λεπτά πριν τη συνάντηση, πως τελικώς οι τροικανοί δεν θα παραστούν στο ραντεβού, αιτιολογώντας – επισήμως – την απόφασή τους αυτή στην έλλειψη επαρκούς χρόνου για να προετοιμαστούν ενόψει της αυριανής, πρωινής συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου.
Είναι προφανές πως μετά και από αυτή την εξέλιξη το σύνολο των ανοικτών εκκρεμοτήτων με τους δανειστές περνάει πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση Σαμαρά – τρόικας θα γίνει οπωσδήποτε την Κυριακή, καθώς το βασικό της θέμα είναι η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης ΕΘΝΙΚΗΣ – EUROBANK, θέμα που δε μπορεί να περιμένει, δεδομένων των προθεσμιών που “τρέχουν”.

ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ

– Η Τρόικα δεν έχει πάρει θέση για το σενάριο που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με το χαράτσι, αλλά λέει σίγουρα «όχι»σε «εκπτώσεις» στους στόχους που έχουν τεθεί και βλέπει «με μισό μάτι» τυχόν φοροελαφρύνσεις με κοινωνικά κριτήρια (ευπαθείς ομάδες, μικροϊδιοκτήτες κλπ) αν δεν λάβει πρώτα εγγυήσεις ότι τα έσοδα από φόρους ακινήτων θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν φέτος τα 3,2 δισ. ευρώ.

– Στο τραπέζι είναι επίσης όλα τα ζητήματα, όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, η ρύθμιση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια αλλά και ι η υστέρηση στα έσοδα που υπολογίζεται για το 2013-14 ότι θα κυμανθεί από 2,7-3,2 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κάποια στιγμή τον Απρίλιο και την διάθεση των 6 δισ. ευρώ των επόμενων δόσεων το Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μαζί και να υπάρξει λύση πακέτο για την εκταμίευση του συνόλου των 8,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η 20η Μαϊου οπότε υπάρχει λήξη ομολόγου.

SHARE