Προς συμφωνία – Στο τραπέζι και το χρέος – Τηλεδιάσκεψη Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ σήμερα

thesmoiΤηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσουν την ελληνική πρόταση που κατατέθηκαν στους θεσμούς, θα πραγματοποιήσουν οι Lagarde, Juncker, Draghi, Dijsselbloem, Regling  στις 14:00, ώρα Ελλάδος.

Οι επικεφαλής των ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ, Eurogroup και ESM ενδεχομένως να αποφανθούν σήμερα για τα ελληνικά μέτρα. 

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Επί τάπητος θα τεθεί αύριο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν πηγές της Ε.Ε.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης, αν όλα πάνε καλά, με τους Γερμανούς ωστόσο να απορρίπτουν μια τέτοια εξέλιξη.

Αξιόπιστες και σοβαρές χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συμπλήρωσε ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

«Οι Έλληνες έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.  Οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία, πρόσθεσε ο Ολάντ.

Όπως εξήγησε, οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.

Η ευρεία πολιτική στήριξη στην ελληνική πρόταση ενισχύει την αξιοπιστία της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησής της ενδεχομένως να είναι έτοιμο σήμερα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να εξεταστούν με προσοχή.

«Αύριο πρέπει να λάβουμε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Την άποψη πως είναι περισσότερο αισιόδοξος από ότι πριν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. 

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα κλείσει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως να μην χρειαστεί η σύγκλιση της συνόδου κορυφής των 28 της ΕΕ, από τη στιγμή που νωρίτερα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

«Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα με τη βοήθεια του ελληνικού λαού» τόνισε ο Ρέντσι.

 

SHARE