ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

“Άμεση ανάγκη συμφωνίας με τους εταίρους. Όχι στην καταστροφική αβεβαιότητα. Να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανάπτυξης”. Αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών  τραπεζών προς την κυβέρνηση.

Με δηλώσεις τους στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ οι Δημήτριος Μαντζούνης Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς,  Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, και Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, υπογραμμίζουν κατηγορηματικά ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
 

Δημήτριος Μαντζούνης: Να απομακρυνθεί  η αβεβαιότητα

Η απομάκρυνση της αβεβαιότητας αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, που χαρακτηρίζεται από μια έμφυτη δυναμική. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω μιας νέας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, θα απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική της οικονομίας μας και θα τη θέσει σε τροχιά αναπτύξεως η οποία θα είναι και βιώσιμη και μακράς διάρκειας. Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον (η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η πτώση των τιμών πετρελαίου, η αποδυνάμωση του ευρώ, τα διάφορα ευρωπαϊκά πακέτα ενισχύσεως των χωρών-μελών κ.ά.) ευνοεί την ταχεία επάνοδο της χώρας και της οικονομίας σε ανοδική τροχιά.

Στην Alpha Bank θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό και εποικοδομητικό  ρόλο  στην  ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από την πλήρη αξιοποίηση  των πόρων και των δυνατοτήτων μας.

 

Ανθιμος Θωμόπουλος: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι να σπάσει ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης. Χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και να δώσουμε απάντηση στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα ανάκαμψης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να βοηθήσουν η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, η μείωση του κόστους ενέργειας και η υποχώρηση του ευρώ. Η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης του Δημοσίου θα οδηγούσαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και των τραπεζών, αποκαθιστώντας τη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές με όρους ανταγωνιστικούς, προς όφελος τελικά της πραγματικής οικονομίας. Όμως, η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης της οικονομίας δεν αρκεί. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο σε κρίσιμους τομείς, όπως το φορολογικό σύστημα, η Δικαιοσύνη κ.ά.

 

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Εθνικός στόχος η συμφωνία

Η επίτευξη του εθνικού στόχου για συμφωνία με τους εταίρους μας και η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Μια ειλικρινής μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη βούληση για απαρέγκλιτη τήρησή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό πόλο επενδύσεων. O παράγων «χρόνος» έχει τεράστια σημασία και θα ήταν κρίμα η Ελλάδα να μην εκμεταλλευθεί το ιδιαίτερα θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Παρότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν εξαντληθεί από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι επιχειρήσεις είναι πλέον έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν και την απασχόληση και η παροχή πίστωσης στην αγορά θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η Εθνική είναι καθ’ όλα έτοιμη να στηρίξει την οικονομία και να συμβάλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης.

 

Φωκίων Καραβίας: Η χώρα χρειάζεται τώρα ανάπτυξη

Η χώρα μας βιώνει συνθήκες παρατεταμένης πιστωτικής πίεσης και αβεβαιότητας που διαβρώνουν την πραγματική οικονομία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Είναι άμεση η ανάγκη για ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, όπως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, που σήμερα αφήνουν πίσω τους το τέλμα της κρίσης και διαμορφώνουν ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Προϋπόθεσή της είναι μια ταχεία συμφωνία μακράς πνοής που θα απομακρύνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη. Η Eurobank, τράπεζα της ανάπτυξης και της δυναμικής επιχειρηματικότητας, προετοιμάζεται ήδη για αυτή την επόμενη μέρα, η οποία ελπίζω πως είναι κοντά.

 

 

SHARE