ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ – ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ – ΣΕ ΤΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Δέσμευση Τσίπρα για «απελευθέρωση» των αποθεματικών σε σύντομο διάστημαΠολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αλλαγή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα Περιφερειών και Δήμων παρείχε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπης της ένωσης περιφερειών Ελλάδας στη συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο.«Είχαμε μια ουσιαστική, πραγματική και χρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό και συνεπώς θα αλλάξει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με τροπολογία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός.«Από τη στιγμή που είναι έκτακτο αλλάζουν και οι αποφάσεις μας» συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός καθώς το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ θα προχωρήσει αργότερα σε έκτακτη συνεδρίαση.Από τη στιγμή που μας μίλησε καθαρά, ό,τι εργαλείο χρειάζεται η χώρα για να λήξει η διαπραγμάτευση θα το δώσουμε, συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός.Αυτό που δεν θέλουμε είναι να υπάρξει μια ολοκληρωτική πολιτική πρακτική στη χώρα πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και συμπλήρωσε ότι με τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε να υπάρξουν έκτακτες συναντήσεις.

Την ίδια ώρα, έπειτα από το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία «πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη», υπογραμμίζοντας ότι «θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος».

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά από αίτημά μας. Μοιραστήκαμε μαζί του τους έντονους προβληματισμούς και τις σοβαρές ενστάσεις μας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνει τη λαϊκή βούληση, ισοπεδώνει την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ», είπε και πρόσθεσε πως διατύπωσαν στον πρωθυπουργό την ξεκάθαρη πολιτική τους βούληση να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια.

«Ζητήσαμε και λάβαμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού πως η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι έκτακτη και προσωρινή και ως τέτοια τη θεωρούμε. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή της, στην περίπτωση που η δέσμευση αυτή καταστεί άκυρη», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος».

KAΛΑ ΠΗΓΕ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

 

Μετά τους περιφερειάρχες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκαμψε και την αρνητική στάση των δημάρχων σχετικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως το αργότερο την Τρίτη θα κατατεθεί ρύθμιση η οποία θα ορίζει πως εξαιρούνται από την υποχρεωτική μεταφορά των ανταποδοτικών τελών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή η πολιτική δέσμευση ήταν και η καθοριστική στο να αλλάξουν στάση οι δήμαρχοι.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε και στους δημάρχους, όπως είχε κάνει νωρίτερα και στους Περιφερειάρχες, πως στο μέλλον η μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην ΤτΕ θα γίνει προαιρετική.

Η ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα με θέμα τη συγκεκριμένη συνάντηση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης πως «υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό».

SHARE