ΟΙ… ΘΕΣΜΟΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ! – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ Α.ΤΣΙΠΡΑ

Παιδική χαρά ήταν τελικά η τρόικα  μπροστά στο …τρένο του τρόμου με τα όσα ζήτησαν οι… θεσμοί σε ανώτατο επίπεδο από την Ελλάδα. Αποδεικνύεται έτσι στους αιθεροβάμονες πολιτικούς ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ότι οι δανειστές είναι δανειστές και έχουν ένα και μοναδικό πρόσωπο, τόσο σε πολιτική όσο και σε οικονομική – τεχνοκρατική διαπραγμάτευση.

Οι δρόμοι που προτείνουν στην Ελλάδα οι δανειστές, σε ανώτατο πλέον επίπεδο και όχι σε επίπεδο τρόικας που γνωρίζαμε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  είναι δύο: ή μείωση συντάξεων ή πολλαπλάσιοι επιπλέον φόροι. Και συγκεκριμένα:

–        Πάνω 800 εκατ. ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν περίπου 250.000 από τους 2.250.000 χαμηλοσυνταξιούχους που ζουν με συντάξεις κάτω από 700 ευρώ το μήνα μικτά (ή περίπου 500 ευρώ καθαρά).
Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, όπως και η «δια νόμου» κατώτατη σύνταξη ώστε να δίδεται μόνον η «οργανική» σύνταξη που αντιστοιχεί στις πραγματικά καταβληθείσες  εισφορές (μέτρο που θα απέφερε εξοικονόμηση τουλάχιστον 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον για το κράτος).

Αντιπροτείνουν πάντως να αντικατασταθούν όλα αυτά από το εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή από ένα προνοιακό επίδομα για όλους, που θα καλύπτεται μόνο από λεφτά από τον προϋπολογισμό (στο βαθμό που επαρκούν) αντί από το κεφάλαιο των ασφαλιστικών εισφορών.

–        Σε περίπου 400 εκατ. ευρώ το χρόνο επιπλέον υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις που ζητούν οι δανειστές με αύξηση κατά 10 μονάδες, από 13% σε 23%, του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος. Πέραν του ότι πρόκειται για μεγάλο έσοδο, θεωρείται και 100% εισπράξιμο, καθόσον τουλάχιστον η ΔΕΗ δεν … φοροδιαφεύγει όπως άλλοι κλάδοι της αγοράς!

–        Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ 6,5% για έσοδα 528 εκατ. ευρώ

–        Κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά για επιπλέον έσοδα 347 εκατ. ευρώ

–        Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή του στις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1.1.2015 (πριν τις όποιες μειώσεις δηλαδή) για να μη χαθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ.

–        Κατάργηση των νέων προσλήψεων που έκανε η κυβέρνηση (ασχέτως κόστους)

–        Διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και αύξησή της (έως και τριπλασιασμό της για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω) που φαίνεται ήδη πως αποδέχεται η κυβέρνηση.

SHARE