ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΙΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΟΜΠΑΜΑ: Πρέπει να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα – Παγκόσμιες οι επιπτώσεις της αποτυχίας

lew1Μήνυμα στους θεσμούς να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου από τη Δρέσδη, παρεμβαίνοντας στη διαπραγμάτευση μετά από εντολή του προέδρου Ομπάμα. 

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις συνέπειες μιας ελληνικής κρίσης, διαμήνυσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ και υποστήριξε ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια αποτυχία της Ελλάδας δεν θα είχε επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι λάθος υπολογισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Απευθυνόμενος σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ δήλωσε ότι θεσμοί όπως το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αποφυγή μιας κρίσης στην Ελλάδα.

Είναι προς το συμφέρον όλων το ελληνικό ζήτημα να επιλυθεί χωρίς κρίση, τόνισε ο κ. Λιου. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα δυσκόλευαν οποιαδήποτε κυβέρνηση, σημείωσε.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΟΙ ΗΠΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΔΡΕΣΔΗ

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου,  με εντολή του προέδρου Ομπάμα,  ο Τζακ Λιου θα ζητήσει από ΕΕ, ΔΝΤ και Ελλάδα  να καταλήξουν άμεσα σε μια επικοιδομητική ρεαλιστική λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η προτροπή Λιού, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ και για την Ελλάδα, θα είναι η λύση να βρεθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Το πρωτοσέλιδο της ημέρας, που λέει όλη την αλήθεια, άσχετα αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με τον όρο “αντιλαική συμφωνία”

 

 

Με εντολή Ομπάμα η παρέμβαση των ΗΠΑ για την Ελλάδα στη G7
Στη Δρέσδη τις επομενες δύο ημέρες θα βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι «οικοδεσπότες», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί μέχρι το τέλος του 2015 την Προεδρία της Ομάδας, θα υποδεχθούν του ομολόγους τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία για να συζητήσουν τα βασικότερα ζητήματα της διεθνούς οικονομίας και, συνεπώς, τη διαρκή «ελληνική τραγωδία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, που προηγείται αυτής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα διεξαχθεί στις 7- 9 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν, εκτός από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και μερικοί από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

Παρόλο που, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της ομάδας των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, η οικοδέσποινα Γερμανία δεν σκοπεύει να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιέγραψε το περιεχόμενο των συνομιλιών, τονίζοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντα της G7 και της Ε.Ε., ακόμα και αν δεν συμπεριλαμβάνεται στα ζητήματα που θα συζητηθούν επισήμως.

Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε πως, καίτοι η G7 δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, η κατάσταση στη χώρα είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς «οι συνάδελφοί μας από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, θα ζητήσουν να μάθουν τι συμβαίνει με την Ελλάδα». 

ΗΠΑ: Συμφωνία με την Ελλάδα, εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να πιέσουν τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ε.Ε. και κυρίως από τη Γερμανία, να βρεθεί άμεσα μια λύση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Αν υπάρξει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και των πιστωτών της, τότε θα υπάρξει μια σκιά πάνω από το μέλλον του ευρώ. Το ίδιο όμως θα συμβεί και σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει χρηματοδότηση χωρίς να δεσμευθεί ρητώς πως θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει πως τόσο η Ε.Ε, όσο και οι ΗΠΑ, θα ζητήσουν από τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμά της προς όφελος της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία αναμένεται να υποστηρίξει πως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μονόδρομος για την βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. 

SHARE