ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΜΕΤΑ”

 

 

UPD:

ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ; Σε αυτό το ερώτημα απαντούν σήμερα από τις8 το πρωί οι περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι στην Κριμαία , συμμετέχοντας  σε ένα δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από τη Δύση σαν παράνομο και μη έχον καμία νομική βάση.

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ. Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της Κριμαίας, ιδιαίτερα στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστούπολη οι δρόμοι έχουν γεμίσει τις τελευταίες ώρες με αφίσες που καλούν τους ψηφοφόρους να πουν το «ναι» στην προσάρτηση στη Ρωσία. Παράλληλα όμως είναι εμφανής και η παρουσία ενόπλων δυνάμεων και αρμάτων μάχης χωρίς διακριτικά, οι διοικητές των οποίων απαντούν στους ξένους δημοσιογράφους πως βρίσκονται εκεί για τη διασφάλιση της διενέργειας του δημοψηφίσματος.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΟΗΕ: ΒΕΤΟ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΠΟΧΗ ΚΙΝΑΣ

Η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχα ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν “άνευ καμίας εγκυρότητας” και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν “πραξικοπήματος” και ότι η Ρωσία “θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας”.

“Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια”, απάντησε η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για “την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες ” της Μόσχας που θα έχουν “συνέπειες”.

 

Η ΚΙΝΑ

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, “οι Κινέζοι είναι ενοχημένοι”, αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας, η οποία ούτε καν κατονομαζόταν στο κείμενο, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων.

Στο κείμενο αναφερόταν ότι “το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δεν μπορεί να θεμελιώσει καμία μεταβολή του καθεστώτος της Κριμαίας”. Ζητούσε από όλες τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση μεταβολής καθεστώτος”, σε μία περίπλοκη διατύπωση που καλούσε τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Στο κείμενο της απόφασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναδιατύπωνε την προσήλωσή του στην εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και ζητούσε από τη Μόσχα και το Κίεβο “να ξεκινήσουν ένα απευθείας πολιτικό διάλογο”, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρέτιζε τη βούληση της ηγεσίας του Κιέβου “να σεβασθεί τα δικαιώματα” των μειονοτήτων της Ουκρανίας.

 

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

 

«Πράκτορες του Κρεμλίνου» βρίσκονται πίσω από τα αιματηρά επεισόδια στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Μιλώντας στη Βουλή ο Τουρτσίνοφ κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για τους τρεις θανάτους σε Ντόνετσκ και Χάρκοβο.

 

Πενήντα χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν σήμερα στη Μόσχα κατά της “κατοχής” της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων υποστήριζε την επίσημη γραμμή κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.
Η αστυνομία ανέφερε στην αρχή της πορείας ότι οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 3.000.
“Μακριά από την Ουκρανία!”, “Όχι στον πόλεμο!” έγραφαν επίσης τα πλακάτ που ανέμιζαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, μαζί με ρωσικές και ουκρανικές σημαίες.“Όχι σε δημοψήφισμα υπό την απειλή των όπλων!” ήταν ένα άλλο σύνθημα, αναφερόμενο στην ψηφοφορία για την προσάρτηση στη Ρωσία που διοργανώνεται αύριο στην ουκρανική χερσόνησο.

 

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά “λίγο μετά” το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα.

Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε.

Πάντα σύμφωνα με τον Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα.

Οι υπάλληλοι ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα θα φέρουν λευκό κασκέτο με τις λέξεις “Κριμαία-Ψηφοφορία-Άνοιξη”. Το ίδιο ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα μία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην Κριμαία μπορούν να ψηφίσουν, υπογράμμισε ο Μαλίτσεφ, “αυτό εξαρτάται από τον ανώτερό τους”. Είπε πως έχει λάβει αιτήματα στρατιωτών που λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν ελλείψει συμφωνίας με την ιεραρχία τους.

Θα τυπωθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό, είπαν ακόμη οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο προϋπολογισμός του δημοψηφίσματος, που καλύπτεται πλήρως από τα αποθέματα της περιοχής, ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια γρίβνα ή 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στοιχεία για τη συμμετοχή θα δίνονται από την κεντρική εκλογική επιτροπή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

SHARE