ΟΑΕΕ: Διορθώνονται οι αδικίες – Νέο όριο για τον συμψηφισμό χρεών με την σύνταξη

oaee1
Νομοθετική ρύθμιση που θα διορθώνει αδικίες στο Ασφαλιστικό αλλά και θα ρυθμίζει διατάξεις ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ προωθεί στην βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Στρατούλης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η αλλαγή θα αφορά την αύξηση του ύψους των οφειλών που θα μπορούν να συμψηφίζουν με τη σύνταξή τους οι ασφαλισμένοι, στις 25.000 από τις 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η νέα αυτή ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να βγουν στη σύνταξη συμψηφίζοντας την οφειλή τους σε 40 ή και περισσότερους μήνες. Για παράδειγμα, οφειλέτης που χρωστά 24.000 ευρώ, από κύρια οφειλή και προσαυξήσεις, και δικαιούται σύνταξη 1.000 ευρώ, θα καταβάλλει 600 ευρώ το μήνα για να παίρνει στο χέρι 400.

Σήμερα, δεν δικαιούται καθόλου σύνταξη, παρά μόνο αν πληρώσει άμεσα τις 4.000 ευρώ, καθώς ο συμψηφισμός επιτρέπεται για ύψος οφειλής έως τις 20.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι η κύρια οφειλή (χωρίς τις προσαυξήσεις) δεν ξεπερνά τις 14.200 ευρώ. Τη ρύθμιση προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, απαντώντας σε ερώτηση.

Η τροπολογία θα είναι έτοιμη σήμερα και θα ενταχθεί σε ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις ερχόμενες ημέρες στη Βουλή. Με την ίδια τροπολογία: θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους χρωστούν πάνω από 25.000 ευρώ (π.χ. 28.000 ευρώ) να ρυθμίσουν το επιπλέον ποσό (π.χ. τις 3.000 ευρώ) σε έξι μήνες, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να συμψηφίσουν τις 25.000 ευρώ με παρακράτηση σύνταξης, η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα ξεκινά από την ημερομηνία που υπέβαλαν την αίτηση και όχι από την ημέρα που εξοφλούν την οφειλή τους. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί η διάταξη για την επαναχορήγηση της ελάχιστης σύνταξης των 360 ευρώ σε όλες τις ομάδες ανασφάλιστων υπερηλίκων.

SHARE