Ν.Αφρική: Προς απεργίες στα χρυσορυχεία, σε χαμηλό τετραετίας το ραντ

 

Η εθνική συνομοσπονδία συνδικάτων των εργαζομένων στα ορυχεία και στα μεταλλεία (National Union of Mineworkers, NUM), η οποία εκπροσωπεί το 64% των εργαζομένων στα χρυσωρυχεία, πρόκειται να επιδώσει αύριο Παρασκευή εξώδικη ειδοποίηση για την πρόθεσή της να κηρύξει απεργία λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το Σάββατο η NUM είχε απευθύνει στις σημαντικότερες εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρυσωρυχείων, περιλαμβανομένων των AngloGold Ashanti, Gold Fields, Sibanye Gold και Harmony Gold, τελεσίγραφο επτά ημερών για να απαντήσουν στο αίτημά της να δοθούν αυξήσεις έως και 60%, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να κηρύξει απεργίες.

Το νοτιοαφρικάνικο επιμελητήριο μεταλλείων και ορυχείων, το οποίο διαπραγματεύεται εκ μέρους των εταιριών, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την τελική του προσφορά στα συνδικάτα, για αυξήσεις από 6 ως 6,5%. Η NUM απέρριψε την πρόταση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενδέχεται να είναι παρατεταμένες, καθώς ένα από τα συνδικάτα ζητεί αυξήσεις μισθών έως και 150%, ανάλογα με την κατηγορία εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις του τομέα χαρακτηρίζουν τέτοια αιτήματα εκτός πραγματικότητας και σημειώνουν ότι τα κέρδη και τα έσοδά τους μειώνονται, οι τιμές των πρώτων υλών πέφτουν διεθνώς και η δραστηριότητά τους συρρικνώνεται.

Οι συνεχιζόμενες και οι διαφαινόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς ακόμη τομείς, περιλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και των αερομεταφορών, εντείνουν τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της Νότιας Αφρικής και το νόμισμά της, το ραντ, το οποίο έπεσε σήμερα σε χαμηλό τετραετίας.

SHARE