Νότης Σφακιανάκης: Δεν πληρώνει εφορία γιατί …”τον κυνηγάει το σύστημα” – Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του

Οταν το 2011 με απόφαση της κυβέρνησης καθιερώθηκε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, ο Νότης Σφακιανάκης κήρυξε τη δική του …επανάσταση και εντάχθηκε στο κίνημα «Δεν πληρώνω».

Αποφάσισε, λοιπόν, να μην πληρώσει τον φόρο που αντιστοιχεί στην εντυπωσιακή βίλα που διαθέτει στην περιοχή της Βάρκιζας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Εδωσε εντολή στον λογιστή του να μην πληρώσει τον φόρο αλληλεγγύης που του αναλογούσε, αλλά ούτε τις έκτακτες εισφορές. Ολο αυτό το διάστημα δήλωνε στις συνεντεύξεις του περήφανος που σήκωσε τη σημαία του αντάρτικου κατά της Εφορίας και χαρακτήριζε «πρόβατα» όσους πληρώνουν. Ολα έμοιαζαν καλά για τον καλλιτέχνη μέχρι πριν από δέκα ημέρες. Η σύζυγος του τραγουδιστή, Κίλι, πήγε στην τράπεζα για να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή. Από το γκισέ ενημερώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του συζύγου της είχε δεσμευτεί λόγω οφειλής στην Εφορία. Σύμφωνα με τον Νότη Σφακιανάκη, ανέρχεται σε 35.000 ευρώ περίπου. «Το χαράτσι ερχόταν μέσω της ΔΕΗ, τώρα όμως έχει φτάσει στην Εφορία. Και η Εφορία μπορεί, έτσι αντισυνταγματικά, να σου δεσμεύσει τον λογαριασμό σου για τα έκτακτα χρήματα που ζητάει, να σου τα πάρει χωρίς να τα οφείλεις, κάτι που συνεπάγεται φασισμό», δηλώνει ο ίδιος. 

Ωστόσο η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού δεν αφορούσε μόνο το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά και άλλους… ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει ο τραγουδιστής με την Εφορία. Τα τελευταία -τουλάχιστον- τρία χρόνια ο Νότης Σφακιανάκης αρνείται να πληρώσει οποιοδήποτε χαράτσι, έκτακτη εισφορά, ακόμη και φόρο αλληλεγγύης όχι επειδή αδυνατεί οικονομικά, αλλά γιατί αποτελεί συνειδητή επιλογή του. Μάλιστα, όπως δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» οι λογιστές του καλλιτέχνη, Ανδρέας και Νίκος Κιλιμάτος, έχει υποβληθεί σχετικό έγγραφο στη ΔΟΥ της Κω όπου υπάγεται. 

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το οποίο οι λογιστές του ονομάζουν «δήλωση αντίθεσης», ο τραγουδιστής αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά, διευκρινίζοντας ότι πληρώνει κανονικά τους τακτικούς φόρους που αναλογούν στο εισόδημά του. «Ο κ. Σφακιανάκης δεν οφείλει κανέναν φόρο βάσει της φορολογικής νομοθεσίας. Κάθε έτος πληρώνει αυτά που του αναλογούν στο ακέραιο. Οταν μπήκαν το ΕΕΤΗΔΕ, το τέλος επιτηδεύματος, οι εισφορές αλληλεγγύης και όλες οι άλλες έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια εμείς υποβάλαμε στη ΔΟΥ Κω και πρωτοκολλήσαμε δηλώσεις αντίθεσης για το 2011 και το 2012 (για το 2013 θα υποβληθεί μαζί με τη φετινή φορολογική δήλωση) μόνο όσον αφορά έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Ο κ. Σφακιανάκης πληρώνει κανονικά τους τακτικούς φόρους, όπως κάθε επιτηδευματίας οφείλει να κάνει», λένε χαρακτηριστικά οι λογιστές του.

Σύμφωνα πάντως με άλλους φοροτεχνικούς με τους οποίους επικοινώνησε το «ΘΕΜΑ», η «δήλωση αντίθεσης» είναι μια καινοφανής πρόταση χωρίς όμως νομική τεκμηρίωση, εξ ου και η Εφορία δεν την αναγνωρίζει, βεβαιώνοντας κανονικά τις οφειλές. «Ο καθένας μπορεί να ζητάει ό,τι θέλει», είπαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

Ο τραγουδιστής υποστηρίζει ότι το τελευταίο χτύπημα που δέχτηκε από την Εφορία με τη δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού είναι αποτέλεσμα της στοχοποίησής του από το σύστημα, το οποίο εκείνος πολεμά και ενοχλεί συνεχώς με δηλώσεις του. Ακόμη και αν αυτή είναι μια κίνηση στην οποία έχει προχωρήσει η Εφορία όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις οφειλετών, ο Νότης Σφακιανάκης είναι πεπεισμένος ότι τα κίνητρα είναι διαφορετικά. 

«Είμαι στο στόχαστρο του παρακράτους που κινεί το κράτος», δηλώνει ο ίδιος ο Σφακιανάκης.

Κατάσχεση του αυτοκινήτου


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νότης Σφακιανάκης απασχολεί τους οικονομικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Στο παρελθόν είχε κατασχεθεί το πολυτελές αυτοκίνητό του καθώς έφερε ξένες πινακίδες. Το γεγονός ότι η σύζυγός του είναι Αγγλίδα δεν του έδινε κατά νόμον το δικαίωμα να κυκλοφορεί ο ίδιος με το όχημά της στους ελληνικούς δρόμους, κάτι που ο ίδιος δεν αποδεχόταν. Πριν από μερικούς μήνες το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο στο νυχτερινό κέντρο «Εναστρον» όπου τραγουδούσε, στόχος του οποίου ήταν το ίδιο το κέντρο και αν αυτό τηρούσε τη φορολογική και εργασιακή-ασφαλιστική νομοθεσία. Οπως έγινε γνωστό, δεν φαίνεται να προέκυψε κάποιο ζήτημα με το συμβόλαιο του καλλιτέχνη, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με συναδέλφους του σε άλλες νυχτερινές επιδρομές του ΣΔΟΕ.

Πηγή: Protothema

 

SHARE