Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται δουλειά, οι θεσμοί Αθήνα – Ρέγκλινγκ: Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους

eurogroup1Τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι Γ.Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί και Κλ. Ρένγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β’ αξιολόγηση. To θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 αφέθηκε για αργότερα: Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

«Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε αργότερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο ισχυρών διαρθρωτικών μέτρων.

Ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εργασία μεταξύ θεσμών και Αθήνας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «θα μας πάει στο νέο έτος», καθώς χρειάζεται δουλειά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μία νέα χρηματοδοτική συμφωνία μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρένγκλινγκ απαρύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

*Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.

Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

*Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

*Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

SHARE