Νέο χαράτσι για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ – Ποιοι θα βάλουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη

Οι αλλαγές στη φορολογία που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες ΙΧ, κυρίως εκείνους που έχουν παλαιά αυτοκίνητα.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, στόχος είναι η παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης  των αυτοκινήτων, όμως εκείνο που προβληματίζει τους ιδιοκτήτες παλιών ΙΧ είναι το χαράτσι με την ονομασία «τέλος περιβάλλοντος».

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ:

-Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

-Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

-Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της  20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

-Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

-Ανάλογη  προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

-Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης για να συνεισφέρουν και εκείνοι σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα με τις προτάσεις που θα προτείνουν.

SHARE