Νέο δάνειο στην Ελλάδα μετά το 2014 – Έκλεισε τη συζήτηση για “κούρεμα” χρέους ο Σόιμπλε

schaeuble stournarasΜε την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό.

Αυτή είναι η σημερινή τοποθέτηση Σόιμπλε στην Αθήνα, ο οποίος δεν συζητάει καθόλου το ενδεχόμενο νέου κουρέματος στο ελληνικό χρέος, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι τα χρήματά τους έπιασαν τόπο κι όλα βαίνουν καλώς στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και η χώρα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της , όσο το δυνατόν συντομότερα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, μετά το μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και να ληφθούν νέα μέτρα προς όφελός της, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 και υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν συζήτησε με τους Έλληνες αξιωματούχους για το χρηματοδοτικό κενό.

Ο  Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση αποτύχει, τότε μεγάλες κοινωνικές ομάδες θα οδηγηθούν στο περιθώριο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο γερμανός αξιωματούχος με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW.

Όπως είπε ο έλληνας υπουργός για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – “ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ”

Στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και συνέστησε να “μη συνεχίζετε την συζήτηση περί κουρέματος, δεν είναι προς όφελός σας. Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας”. 

“Νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, και αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει”

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε πως η Ελλάδα και οι πολίτες της περνούν χαλεπούς καιρούς και ανέφερε μάλιστα πως πριν από 10 χρόνια ήταν οι Γερμανοί οι “ασθενείς” της Ευρώπης.

Ακόμη, στήριξε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της και πως έχουν μειωθεί οι ανισορροπίες. “Νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, και αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Σε μια από τις πολλές αναφορές στον ρόλο των επιχειρήσεων στην ανάκαμψη της οικονομίας, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών σημείωσε πως πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να ανοίξουν οι αγορές ενώ τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συμμετάσχουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στουρνάρας: “Όσα μας ενώνουν πολύ περισσότερα απ’όσα μας χωρίζουν”

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καλωσορίζοντας τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Ινστιτούτου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton, με τη συμμετοχή του Γερμανού αξιωματούχου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι για την Ελλάδα η κρίση είναι μία ευκαιρία να ξεπεράσει τα προβλήματα της.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η  ρευστότητα στην οικονομία θα αποκατασταθεί τώρα που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Η Ελλάδα, με το πρόγραμμα που εφαρμόζει, συμβάλει στην καθιέρωση της ευρωζώνης», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα δίνει την μεγαλύτερη μάχη της, εδώ και μια γενιά, αλλά είναι αποφασισμένη να την κερδίσει και σε αυτό θα βοηθήσει και η αλληλεγγύη την οποία μοιράζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της. Επιπλέον επιβεβαίωσε την σύσταση αναπτυξιακού ταμείου με την Γερμανία.
Είδε Σαμαρά, Βενιζέλο

Η συνάντηση Σαμαρά – Σόιμπλε διήρκησε 40 λεπτά -10 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο- ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Μετά τη σύσκεψη, οι κύριοι Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο» ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο» ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

 

 

SHARE