Νέα ομόλογα εκδίδει η Ελλάδα – Σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους – Δηλώσεις Χαρδούβελη στους New York Times

 

Στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times (ΝΥΤ).

«Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι επίσης πολύ μακροπρόθεσμο, έτσι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα», ανέφερε.

Ακόμη, έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση σχεδιάζει προσφυγή στις διεθνείς αγορές με νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, την τρίτη μετά από τέσσερα χρόνια που οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι έχουν γίνει οι περισσότερες: «Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν, να διασφαλισθεί ότι δεν θα αναστραφούν … Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας. Αυτοί θα είναι στο παρασκήνιο».

Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ακόμη πως η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η Ευρωζώνη – η στασιμότητα στηνΙταλία  και τη Γαλλία και η πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που υποστηρίζει η Γερμανία θα ωφελήσουν την Ελλάδα, καθώς, όπως λέει, «καθιστούν αναγκαία μία επεκτατική νομισματική πολιτική που διατηρεί τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού χαμηλά».

Στην ερώτηση αν οι ελεγκτές της τρόικας θα έχουν σκληρή θέση, όταν έρθουν στην Αθήνα, για τα θέματα του προϋπολογισμού, ο κ. Χαρδούβελης αντέδρασε, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την άνοιξη ότι είχαν λάθος. «Ελπίζω ότι διδάχθηκαν από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», τονίζει, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, όμως επισήμανε ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν την ανακούφιση από τη φορολογία.

Πιθανόν, όμως, θα υπάρξουν ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποιες «ακραίες καταστάσεις» – όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, ενώ αυτός είχε αρνητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον, επειδή οι Έλληνες στράφηκαν στην καύση ξύλων για τη θέρμανση των σπιτιών τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

SHARE